Иако је предаја обезбјеђења манастира Грачаница са КФОР-а на Косовску полицијску службу најављена за данас, контролни пункт на улазној капији задужбине краља Милутина већ данима је празан, јавља дописник Срне.Војници Кфора само повремено патролирају манастирском улицом у Грачаници.

Отац Сава Јањић из манастира Високи Дечани каже да су у најтежој ситуацији сестринства у манастирима Девич, Будисавци и братства у Дечанима и Светим Архангелима код Призрена.

„И до сада смо живјели у веома тешким условима, али тек сада долази тешко вријеме“, рекао је отац Сава Јањић.

Замјеник директора КПС-а Дејан Јанковић рекао је Срни да су у току посљедње припреме у вези са примопредајом обезбјеђења манастира, наводећи да на Косову “никоме није загарантована сто процентна безбједност, али да ће КПС учинити све да заштити српске манастире“.

„У току су заједничке вјежбе са јединицама Кфора. Одлука је политичке природе и на нама је да јој се повинујемо“ , рекао је Јанковић, не наводећи детаље плана КПС-а у обезбјеђивању манастира.

КФОР је раније саопштио да ће данас препустити обезбјеђење манастира Грачаница КПС-у, наводећи да је то прво у низу преноса обезбјеђења објеката под ознаком „специјални статус“ са КФОР-а на КПС, што представља важан корак у процесу раста јачања одговорности безбједносних институција на Косову.

Епископ липљански Теодосије раније је у више наврата упозоравао високе званичнике НАТО-а да Срби не вјерују КПС-у и да КПС није показала професионализам.

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић изјавио је да такву одлуку КФОР-а сматра провокацијом и потезом који не води миру, стабилности и изградњи повјерења, већ да, напротив, улива додатну несигурност и повећава неповјерење код српског народа на Космету.

Командант КФОР-а Маркус Бентлер изјавио је раније да ће трупе КФОР-а и након преношења надлежности за чување српских манастира на Космету на КПС остати на тим подручјима и будно пратити развој ситуације.

Ostavi poruku