Za one koji nisu ljubitelji strogih pravila oblačenja na poslu, Evropa je pravo mesto. Manje od trećine građana starog kontinenta odlazi na posao u odelu, dok je sa druge strane u Indiji više od polovine građana u obavezi da nosi odelo.

Dok u Mađarskoj dolazak u kratkim pantalonama na posao ne bi nikog preterano iznenadio, dotle bi u Indiji osoba koja bi se tako obukla bila procenjena kao zabušant, za koga nema izgleda da će dostići neku rukovodeću poziciju, ukazuje zajednička anketa agencije Rojters i kompanije za istraživanje tržišta „Ipsos“.

Ova anketa, kojom je obuhvaćeno oko 12.500 osoba iz 24 zemlje, pokazala je da su Evropljani najopušteniji kad je u pitanju oblačenje na poslu – samo je 27 odsto građana starog kontinenta izjavilo da na posao odlazi u poslovnom odelu ili nekoj drugoj prikladnoj odeći.

Najliberalniji su Mađari, od kojih svega 12 odsto za posao koristi odela i sličnu prikladnu odeću. Među anketiranima iz Mađarske, 46 odsto je reklo da se na poslu mogu nositi i kratke pantalone, dok 56 odsto odobrava sandale i apostolke.

Najkonzervativnijim su se pokazali Indijci, od kojih 58 odsto nosi poslovno odelo ili neku drugu prikladnu odeću, a samo 24 odsto smatra da su i kratke pantalone u redu. Takođe samo 21 odsto Indijaca odobrava sandale na poslu.

„Jasno je da se u svetu ljudi više oblače u skladu s mestom na kojem su i svojim položajem u društvenoj hijerarhiji, nego u skladu s vremenskim prilikama“, zaključuje Džon Rajt, potpredsednik „Ipsosa“.

Četiri od deset anketiranih ističe da oni koji se opušteno odevaju u njihovoj firmi nikad ne bi mogli da dođu do višeg položaja, a 66 odsto ispitanih da rukovodioci uvek treba da budu prikladnije odeveni nego njihovi podređeni.

Posle Indijaca, najkonzervativniji u pogledu oblačenja na poslu su stanovnici Saudijske Arabije, a na trećem mestu su Francuzi.

Kad je u pitanju odevanje rukovodećeg kadra, Šveđani su najliberalniji – samo 27 odsto smatra da je opušteno odevanje prepreka da neko ostvari rukovodeću funkciju.

Ostavi poruku