SHARE

За оне који нису љубитељи строгих правила облачења на послу, Европа је право место. Мање од трећине грађана старог континента одлази на посао у оделу, док је са друге стране у Индији више од половине грађана у обавези да носи одело.

Док у Мађарској долазак у кратким панталонама на посао не би никог претерано изненадио, дотле би у Индији особа која би се тако обукла била процењена као забушант, за кога нема изгледа да ће достићи неку руководећу позицију, указује заједничка анкета агенције Ројтерс и компаније за истраживање тржишта „Ипсос”.

Ова анкета, којом је обухваћено око 12.500 особа из 24 земље, показала је да су Европљани најопуштенији кад је у питању облачење на послу – само је 27 одсто грађана старог континента изјавило да на посао одлази у пословном оделу или некој другој прикладној одећи.

Најлибералнији су Мађари, од којих свега 12 одсто за посао користи одела и сличну прикладну одећу. Међу анкетиранима из Мађарске, 46 одсто је рекло да се на послу могу носити и кратке панталоне, док 56 одсто одобрава сандале и апостолке.

Најконзервативнијим су се показали Индијци, од којих 58 одсто носи пословно одело или неку другу прикладну одећу, а само 24 одсто сматра да су и кратке панталоне у реду. Такође само 21 одсто Индијаца одобрава сандале на послу.

„Јасно је да се у свету људи више облаче у складу с местом на којем су и својим положајем у друштвеној хијерархији, него у складу с временским приликама”, закључује Џон Рајт, потпредседник „Ипсоса”.

Четири од десет анкетираних истиче да они који се опуштено одевају у њиховој фирми никад не би могли да дођу до вишег положаја, а 66 одсто испитаних да руководиоци увек треба да буду прикладније одевени него њихови подређени.

После Индијаца, најконзервативнији у погледу облачења на послу су становници Саудијске Арабије, а на трећем месту су Французи.

Кад је у питању одевање руководећег кадра, Швеђани су најлибералнији – само 27 одсто сматра да је опуштено одевање препрека да неко оствари руководећу функцију.

SHARE

Оставите одговор