Osim reforme Ustava BiH, nakon oktobarskih izbora, jedan od prioriteta je reforma bezbjednosnog sistema koja bi rezultirala uspostavljanjem jedinstvenih policijskih struktura u BiH, rekao je ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović.

„Reforma bezbjednosnog sistema koja bi rezultirala uspostavljanjem jedinstvenih policijskih struktura u BiH, gdje bi se znao sam vrh odakle se rukovodi, prijeko je potrebna i ona bi obezbijedila efikasno djelovanje u toj oblasti“, rekao je Ahmetović za sarajevsko „Oslobođenje“.

Nakon najnovijeg izvještaja Stejt departmenta u kome je ukazano da u BiH postoji „rascjepkanost sistema bezbjednosti“, Ahmetović je rekao da u BiH postoji zakonska odvojenost agencija za provođenje zakona i da koordinacija policijskih agencija nije na zadovoljavajućem nivou.

On je rekao da je u izvještaju konstatovano da Obavještajno-bezbjednosna agencija dobro radi svoj posao, te da i sam ima isto mišljenje.

Stejt dipartment je u godišnjem izvještaju naveo da su organizacije za sprovođenje zakona BiH tokom prošle godine sarađivale sa SAD u oblasti borbe protiv terorizma, uprkos etničkoj polarizaciji, korupciji i sporovima između političih lidera čime je ometeno funkcionisanje vlasti.

Ostavi poruku