Direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović smatra da će pravda uskoro stići glavne naredbodavce i izvršioce ratnog zločina nad srpskim civilima iz Krajine u operaciji “Oluja“ u Bravskom kod Bosanskog Petrovca.

„Potrebno je da se prvo procesuira tadašnji komandant Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva general Imre Agotić, a zatim svi do neposrednih izvršilaca zločina“, rekao je Velimirović Srni, nakon što je prisustvovao parastosu u Bravskom i otkrivanju spomen-ploče stradalim srpskim civilima i vojnicima u operaciji “Oluja“ u Krajini.

Velimirović je rekao da će MUP RS ovih dana dopuniti krivičnu prijavu izjavama svjedoka u ovom događaju i dokumentarnim filmom Rade Mutića „Tamo daleko na Petrovačkoj cesti“, koje će proslijediti Tužilaštvu BiH.

Govoreći o otkrivanju spomen-ploče poginulim srpskim civilima i vojnicima u Bravskom, Velimirović je rekao da spomen-ploča na najbolji način potvrđuje šta se desilo na tom mjestu i ko je sve poginuo.

„Ako ova spomen-ploča i ratni zločin nisu dovoljni da nadležne pravosudne institucije Hrvatske i BiH, na čijoj se teritoriji nalazi, pokrenu istragu i podignu optužnicu, to može ukazivati da iza svega stoji politika, a ne pravda“, zaključio je Velimirović.

Služenjem parastosa, otkrivanjem spomen-ploče, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca danas je u Bravskom-Janjila kod Bosanskog Petrovca obilježeno 15 godina od progona oko 220 000 Srba iz Republike Srpske Krajine /RSK/ u hrvatskoj vojnoj operaciji „Oluja“.

Parastos je služio paroh iz Drinića Dragan Škalonja uz zasluženje više sveštenika eparhije Bihaćko-petrovačke.

Na spomen-ploči, koju su postavili Dokumentaciono-informacioni centar „Veritas“ i prijatelji, piše da su na ovom drumu 7. avgusta 1995. godine od raketa ispaljenih iz aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na izbjegličku kolonu iz RSK živote izgubili Darinka /Dane/ Drča /1927/ i njeni unuci Jovica /Dušana/ Drča /1989/ i Mirjana /Milana/ Dubajić /1974/ svi iz Brotinje kod Donjeg Lapca.

Na tom mjestu stradali su i Krstan /Obrada/ Vuković /1951/, rođen u Han Kolima kod Banjaluke i njegov sin Darko /1982/, rođen u Bihaću, obojica živjeli u Donjem Lapcu, te Branko /Stevana/ Stjelja /1923/ i njegov sin Mirko /1961/ iz Nadina kod Benkovca.

Nakon parastosa, u Driniću je prikazan dokumentarni film „Tamo daleko na Petrovačkoj cesti“, autora Radeta Mutića, i položeni su vijenci u spomen-sobi.

Ostavi poruku