SHARE

Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић сматра да ће правда ускоро стићи главне наредбодавце и извршиоце ратног злочина над српским цивилима из Крајине у операцији ”Олуја” у Бравском код Босанског Петровца.

“Потребно је да се прво процесуира тадашњи командант Хрватског ратног ваздухопловства генерал Имре Аготић, а затим сви до непосредних извршилаца злочина”, рекао је Велимировић Срни, након што је присуствовао парастосу у Бравском и откривању спомен-плоче страдалим српским цивилима и војницима у операцији ”Олуја” у Крајини.

Велимировић је рекао да ће МУП РС ових дана допунити кривичну пријаву изјавама свједока у овом догађају и документарним филмом Раде Мутића “Тамо далеко на Петровачкој цести”, које ће прослиједити Тужилаштву БиХ.

Говорећи о откривању спомен-плоче погинулим српским цивилима и војницима у Бравском, Велимировић је рекао да спомен-плоча на најбољи начин потврђује шта се десило на том мјесту и ко је све погинуо.

“Ако ова спомен-плоча и ратни злочин нису довољни да надлежне правосудне институције Хрватске и БиХ, на чијој се територији налази, покрену истрагу и подигну оптужницу, то може указивати да иза свега стоји политика, а не правда”, закључио је Велимировић.

Служењем парастоса, откривањем спомен-плоче, паљењем свијећа и полагањем вијенаца данас је у Бравском-Јањила код Босанског Петровца обиљежено 15 година од прогона око 220 000 Срба из Републике Српске Крајине /РСК/ у хрватској војној операцији “Олуја”.

Парастос је служио парох из Дринића Драган Шкалоња уз заслужење више свештеника епархије Бихаћко-петровачке.

На спомен-плочи, коју су поставили Документационо-информациони центар “Веритас” и пријатељи, пише да су на овом друму 7. августа 1995. године од ракета испаљених из авиона Хрватског ратног зракопловства на избјегличку колону из РСК животе изгубили Даринка /Дане/ Дрча /1927/ и њени унуци Јовица /Душана/ Дрча /1989/ и Мирјана /Милана/ Дубајић /1974/ сви из Бротиње код Доњег Лапца.

На том мјесту страдали су и Крстан /Обрада/ Вуковић /1951/, рођен у Хан Колима код Бањалуке и његов син Дарко /1982/, рођен у Бихаћу, обојица живјели у Доњем Лапцу, те Бранко /Стевана/ Стјеља /1923/ и његов син Мирко /1961/ из Надина код Бенковца.

Након парастоса, у Дринићу је приказан документарни филм “Тамо далеко на Петровачкој цести”, аутора Радета Мутића, и положени су вијенци у спомен-соби.

SHARE

Оставите одговор