Naslovna Bosna i Hercegovina Sutra pomen ustaškim žrtvama

Sutra pomen ustaškim žrtvama

0

Sveta liturgija i pomen za 4 000 Srba sa područja Čapljine i Stoca, koje su u ljeto 1941. godine ubile ustaše i bacile u okolne brojne kraške jame, biće služena sutra u Prebilovcima kod Čapljine, u 9.00 časova.Prošlo je 69 godina od 6. avgusta 1941. godine, kada su ustaše iz Međugorja, Šurmanaca, Bijakovića i Čapljine u jami Golubinki usmrtili 500 srpskih žena, djevojaka i djece iz Prebilovaca, saopšteno je iz Srpskog nacionalnog društva Prebilovci.

U saopštenju se navodi da se u junu ove godine navršilo i 18 godina od genocidnog progona svih Srba iz doline Neretve, potpunog pustošenja njihovih naselja i uništenja svega što je pripadalo srpskom narodu, koje su izvršile snage Hrvatske vojske, HVO-a, Hrvatskih oružanih snaga /HOS/ i muslimanskih snaga.

Tada je u Prebilovcima, simbolu srpskog stradanja, ekslozivom uništena Spomen crkva sa kostima 4 000 žrtava ustaškog terora sa ciljem da se uništi glavni dokaz zločina iz 1941. godine, a ta crkva još nije obnovljena.

U saopštenju se napominje da će se uskoro navršiti i 15 godina od zaključenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a da za zločine u Prebilovcima i nad Srbima u cijelom ovom području niko nije odgovarao.

„Malo je vjerovatno da će do toga i doći“, ocjenjuje ovo društvo, koje navodi da ni tužilaštva za ratne zločine u Sarajevu i Beogradu godinama ne postupaju po krivičnim prijavama ovog društva.

Društvo ističe se da se za Srbe u ovom kraju, u suštini, nema ni prava na obnovu kuća i na povratak prognanih, a u Prebilovcima je obnovljeno samo 20 kuća, dok ih je više od 100 i dalje u ruševinama.

U ruševinama su Spomen crkva, te pravoslavne crkve u Opličićima, Trijebnju, Gornjem Hrasnu, Ljubuškom…

Povratnicima Srbima se na razne načine sprečava dolazak vodovoda u Prebilovce, iako je stigao u okolna sela, te da se uništava priroda tog mjesta raskopavanjem korita i obala rijeke Bregava i otvorenom pljačkom i devastacijom svih resursa Parka prirode Hutovo blato, otvaranjem kamenoloma i separacija.

U saopštenju se dodaje da se oduzeta srpska imovina u vrijeme komunizma ne vraća starim vlasnicima, već se dodjeljuje licima druge nacionalnosti, a vrhunac diskriminacije prema selu jeste skidanje table sa nazivom sela na putu koji vodi do njega i putokaza na magistralnom putu E 73.

Srpsko nacionalno društvo Prebilovci poziva na obnovu i ostanak Prebilovaca, upućujući kritike i na račun srpske strane da je ravnodušna prema opstanku Prebilovaca.

„Prebilovački i drugi su mučenici su dva puta ubijani. Prvo kada im je oduziman život, a drugi put kada su im uništavane kosti. Oni koji hoće da se ovo sve zaboravi, pokušavaju da ih time i treći put ubiju. Za sva vremena“, navodi se u saopštenju.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version