SHARE

Света литургија и помен за 4 000 Срба са подручја Чапљине и Стоца, које су у љето 1941. године убиле усташе и бациле у околне бројне крашке јаме, биће служена сутра у Пребиловцима код Чапљине, у 9.00 часова.Прошло је 69 година од 6. августа 1941. године, када су усташе из Међугорја, Шурманаца, Бијаковића и Чапљине у јами Голубинки усмртили 500 српских жена, дјевојака и дјеце из Пребиловаца, саопштено је из Српског националног друштва Пребиловци.

У саопштењу се наводи да се у јуну ове године навршило и 18 година од геноцидног прогона свих Срба из долине Неретве, потпуног пустошења њихових насеља и уништења свега што је припадало српском народу, које су извршиле снаге Хрватске војске, ХВО-а, Хрватских оружаних снага /ХОС/ и муслиманских снага.

Тада је у Пребиловцима, симболу српског страдања, екслозивом уништена Спомен црква са костима 4 000 жртава усташког терора са циљем да се уништи главни доказ злочина из 1941. године, а та црква још није обновљена.

У саопштењу се напомиње да ће се ускоро навршити и 15 година од закључења Дејтонског мировног споразума, а да за злочине у Пребиловцима и над Србима у цијелом овом подручју нико није одговарао.

“Мало је вјероватно да ће до тога и доћи”, оцјењује ово друштво, које наводи да ни тужилаштва за ратне злочине у Сарајеву и Београду годинама не поступају по кривичним пријавама овог друштва.

Друштво истиче се да се за Србе у овом крају, у суштини, нема ни права на обнову кућа и на повратак прогнаних, а у Пребиловцима је обновљено само 20 кућа, док их је више од 100 и даље у рушевинама.

У рушевинама су Спомен црква, те православне цркве у Опличићима, Тријебњу, Горњем Храсну, Љубушком…

Повратницима Србима се на разне начине спречава долазак водовода у Пребиловце, иако је стигао у околна села, те да се уништава природа тог мјеста раскопавањем корита и обала ријеке Брегава и отвореном пљачком и девастацијом свих ресурса Парка природе Хутово блато, отварањем каменолома и сепарација.

У саопштењу се додаје да се одузета српска имовина у вријеме комунизма не враћа старим власницима, већ се додјељује лицима друге националности, а врхунац дискриминације према селу јесте скидање табле са називом села на путу који води до њега и путоказа на магистралном путу Е 73.

Српско национално друштво Пребиловци позива на обнову и останак Пребиловаца, упућујући критике и на рачун српске стране да је равнодушна према опстанку Пребиловаца.

“Пребиловачки и други су мученици су два пута убијани. Прво када им је одузиман живот, а други пут када су им уништаване кости. Они који хоће да се ово све заборави, покушавају да их тиме и трећи пут убију. За сва времена”, наводи се у саопштењу.

SHARE

Оставите одговор