Unutrašnje stanje u BiH koje se odnosi na borbu protiv terorizma mnogo je više odraz slabe koordinacije i loše međusobne saradnje nadležnih institucija i agencija, nego njihovog nedostatka ili decentralizacije zemlje, smatra zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Slobodan Šaraba.

Šaraba je naglasio da je činjenica da u BiH postoji dovoljno bezbjednosnih agencija i da BiH, ovakva kakva je, nije smetnja za rad institucija koje u njoj postoje.

“Problem je u rukovođenju tim agencijama i u tome što pojedine agencije apsolutno nemaju nikakvu međusobnu saradnju. Činjenica je da Ministarstvo bezbjednosti i ministar Sadik Ahmetović apsolutno nemaju nikakve koordinacije ili nikakve saradnje sa pojedinim agencijama, što za rezultat ima stanje kakvo danas imamo“, ocijenio je Šaraba.

On je dodao da problem nije u „decentralizaciji BiH“, nego u činjenici da pojedine agencije, kao što su Agencija za istrage i zaštitu i Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH nemaju nikakvu saradnju.

“To za rezultat ima jako loše, pa i poražavajuće rezultate što se tiče unutrašnjeg stanja u BiH“, naglasio je Šaraba Srni.

Stejt department u svom godišnjem izvještaju naveo je da su „napori zvaničnika Republike Srpske (RS) na potkopavanju državnih institucija“ usporili napore da se poboljšaju operativni kapaciteti BiH u borbi protiv terorizma i finansiranja terorizma.

„BiH je ostala slaba, decentralizovana država sa slabom međuagencijskom komunikacijom i sigurnosnim agencijama koje se takmiče za ovlaštenja. Svi ti faktori rezultirali su da BiH bude podložna tome da se potencijalno njena teritorija iskoristi za terorističke operacije u Evropi“, smatra Stejt department.

U izvještaju se navodi da su organizacije za sprovođenje zakona BiH tokom prošle godine sarađivale sa SAD u oblasti borbe protiv terorizma, uprkos etničkoj polarizaciji, korupciji i sporovima između političih lidera čime je ometeno funkcionisanje vlasti.

Ostavi poruku