Унутрашње стање у БиХ које се односи на борбу против тероризма много је више одраз слабе координације и лоше међусобне сарадње надлежних институција и агенција, него њиховог недостатка или децентрализације земље, сматра замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ Слободан Шараба.

Шараба је нагласио да је чињеница да у БиХ постоји довољно безбједносних агенција и да БиХ, оваква каква је, није сметња за рад институција које у њој постоје.

“Проблем је у руковођењу тим агенцијама и у томе што поједине агенције апсолутно немају никакву међусобну сарадњу. Чињеница је да Министарство безбједности и министар Садик Ахметовић апсолутно немају никакве координације или никакве сарадње са појединим агенцијама, што за резултат има стање какво данас имамо“, оцијенио је Шараба.

Он је додао да проблем није у „децентрализацији БиХ“, него у чињеници да поједине агенције, као што су Агенција за истраге и заштиту и Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ немају никакву сарадњу.

“То за резултат има јако лоше, па и поражавајуће резултате што се тиче унутрашњег стања у БиХ“, нагласио је Шараба Срни.

Стејт департмент у свом годишњем извјештају навео је да су „напори званичника Републике Српске (РС) на поткопавању државних институција“ успорили напоре да се побољшају оперативни капацитети БиХ у борби против тероризма и финансирања тероризма.

„БиХ је остала слаба, децентрализована држава са слабом међуагенцијском комуникацијом и сигурносним агенцијама које се такмиче за овлаштења. Сви ти фактори резултирали су да БиХ буде подложна томе да се потенцијално њена територија искористи за терористичке операције у Европи“, сматра Стејт департмент.

У извјештају се наводи да су организације за спровођење закона БиХ током прошле године сарађивале са САД у области борбе против тероризма, упркос етничкој поларизацији, корупцији и споровима између политичих лидера чиме је ометено функционисање власти.

Ostavi poruku