Насловна Босна и Херцеговина Радмановић: Комшић не поштује ни важећи Устав

Радмановић: Комшић не поштује ни важећи Устав

0

Члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић рекао је да је изјава члана Предсједништва Жељка Комшића да „БиХ треба једног предсједника“ у реалним околностима “смијешна“ и наводи да се прво мора поштовати Устав БиХ, па тек онда покушати разговарати о неким малим доградњама.

Та Комшићева изјава је, рекао је Радмановић, “стара сарајевска теза и о томе нема никаквог разговора, јер сви морају да имају у виду сложену структуру БиХ и постојање два ентитета и три конститутивна народа“.

“Пошто се садашњи Устав, који је Анекс четири Дејтонског мировног споразума, не поштује, мислим да нема никаквих разговора о промјенама Устава. Овдје мислим на изворни Устав, а не на дограђени разним притисцима и потпуно нелегално усвојеним промјенама“, рекао је Радмановић.
Комшић, као и политичка партија којој припада – СДП, не воде никакву политику у БиХ, предлажу немогуће и неприхватљиве ствари, а поготово се из Комшићевих изјава види да не поштују Србе као један конститутивни народ у БиХ, додао је Радмановић.

Предсједник РС Рајко Кузмановић рекао је да Комшићева изјава само потврђује континуитет његовог деструктивног, често антиуставног политичког дјеловања и више је него очигледно да он на овај начин покушава да се додвори потенцијалним бирачима пред предстојеће изборе.

Он је истакао да су Комшићеви позиви за укидање Предсједништва БиХ, јер је ова институција наводно нерационална и скупа, само провидан параван за стварне намјере, не само Комшића, него и већине сарајевских политичара.

“Ради се о тежњи за доминацијом и мајоризацијом. С друге стране, то је стара и бајата антидејтонска идеја коју, с времена на вријеме, истиче радикални сарајевски политички круг. У БиХ постоји огроман број мање важних институција и агенција које су скупе и нерационалне, али нисмо чули да се Комшић залаже за њихово укидање или рационализацију, него му смета баш Предсједништво БиХ“, рекао је Кузмановић.

Он је нагласио да представници Српске неће дозволити било какве промјене Устава које су штетне по интересе РС и српског народа.

Кузмановић је подсјетио на Комшићеву недавну изјаву да подржава територијални интегритет Србије без Косова и непримјерену честитку поводом акције „Олуја“, додавши да оне најбоље говоре о каквом профилу политичара, али и човјека је ријеч.

“Додатно нас увјерава да је институција Предсједништва неопходна због равнотеже односа у сложеној држави каква је БиХ и гаранције да ентитети, из којих се бирају чланови Предсједништва, могу адекватно да представе своја права и интересе на државном нивоу“, закључио је Кузмановић.

Комшић је рекао да су БиХ потребне уставне промјене, почев од Предсједништва. “Мислим да БиХ треба да има једног предсједника и чак мислим да му нису потребни ни потпредсједници“, рекао је Комшић.

Exit mobile version