Naslovna Bosna i Hercegovina Radmanović: Komšić ne poštuje ni važeći Ustav

Radmanović: Komšić ne poštuje ni važeći Ustav

0

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je da je izjava člana Predsjedništva Željka Komšića da „BiH treba jednog predsjednika“ u realnim okolnostima “smiješna“ i navodi da se prvo mora poštovati Ustav BiH, pa tek onda pokušati razgovarati o nekim malim dogradnjama.

Ta Komšićeva izjava je, rekao je Radmanović, “stara sarajevska teza i o tome nema nikakvog razgovora, jer svi moraju da imaju u vidu složenu strukturu BiH i postojanje dva entiteta i tri konstitutivna naroda“.

“Pošto se sadašnji Ustav, koji je Aneks četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma, ne poštuje, mislim da nema nikakvih razgovora o promjenama Ustava. Ovdje mislim na izvorni Ustav, a ne na dograđeni raznim pritiscima i potpuno nelegalno usvojenim promjenama“, rekao je Radmanović.
Komšić, kao i politička partija kojoj pripada – SDP, ne vode nikakvu politiku u BiH, predlažu nemoguće i neprihvatljive stvari, a pogotovo se iz Komšićevih izjava vidi da ne poštuju Srbe kao jedan konstitutivni narod u BiH, dodao je Radmanović.

Predsjednik RS Rajko Kuzmanović rekao je da Komšićeva izjava samo potvrđuje kontinuitet njegovog destruktivnog, često antiustavnog političkog djelovanja i više je nego očigledno da on na ovaj način pokušava da se dodvori potencijalnim biračima pred predstojeće izbore.

On je istakao da su Komšićevi pozivi za ukidanje Predsjedništva BiH, jer je ova institucija navodno neracionalna i skupa, samo providan paravan za stvarne namjere, ne samo Komšića, nego i većine sarajevskih političara.

“Radi se o težnji za dominacijom i majorizacijom. S druge strane, to je stara i bajata antidejtonska ideja koju, s vremena na vrijeme, ističe radikalni sarajevski politički krug. U BiH postoji ogroman broj manje važnih institucija i agencija koje su skupe i neracionalne, ali nismo čuli da se Komšić zalaže za njihovo ukidanje ili racionalizaciju, nego mu smeta baš Predsjedništvo BiH“, rekao je Kuzmanović.

On je naglasio da predstavnici Srpske neće dozvoliti bilo kakve promjene Ustava koje su štetne po interese RS i srpskog naroda.

Kuzmanović je podsjetio na Komšićevu nedavnu izjavu da podržava teritorijalni integritet Srbije bez Kosova i neprimjerenu čestitku povodom akcije „Oluja“, dodavši da one najbolje govore o kakvom profilu političara, ali i čovjeka je riječ.

“Dodatno nas uvjerava da je institucija Predsjedništva neophodna zbog ravnoteže odnosa u složenoj državi kakva je BiH i garancije da entiteti, iz kojih se biraju članovi Predsjedništva, mogu adekvatno da predstave svoja prava i interese na državnom nivou“, zaključio je Kuzmanović.

Komšić je rekao da su BiH potrebne ustavne promjene, počev od Predsjedništva. “Mislim da BiH treba da ima jednog predsjednika i čak mislim da mu nisu potrebni ni potpredsjednici“, rekao je Komšić.

Exit mobile version