SHARE

Мсвати Трећи, краљ Свазиленда, „емотивно је уздрман“ – једна од његових 13 жена варала га је са министром правде, његовим другом из детињства.

Министар правде Свазиленда Ндумисо Мамбо поднео је оставку после оптужби да је имао љубавну аферу са једном од 13 жена краља те мале јужноафричке земље, објавио је премијер Свазиленда Сибусисо Дламини у кратком саопштењу.

Према наводима извора блиског краљевској палати, краљица Нотхандо Дубе, 12. по реду супруга краља Мсватија Трећег, прерушила се у војничку униформу и отишла да се нађе у једној хотелској соби са Мамбом, иначе краљевим другом из детињства.

Краљ је тада био у посети Тајвану, али су љубавни пар открили агенти војнообавештајне службе, навео је тај извор.

Премијер Свазиленда рекао је да је разговарао са министром правде и да је он „одмах поднео оставку”. Мамбо је тренутно у затвору.

Извор из краљевске палате који није желео да му се наведе име, додао је да се „инкосикати” (краљица) већ више месеци „облачила у војну униформу” кад краљ није био ту.

„Наводно се преоблачила у униформу у својој соби и излазила на главну капију. Нико се није питао где ће тај војник. Убрзо би је покупио аутомобил и пребацивао до хотела ‘Ројал виљас’, 10 километара западно од палате Лозита у престоници Мбананеу.”

Јуче пријатељ, данас издајник

Британски Дејли мејл пише да би бивши министар одбране и дугогодишњи Мсватијев блиски пријатељ, иначе ожењени Мамбо, сада „издајник краља и отаџбине”, ако буде осуђен, могао бити и погубљен.

Што се краљеве жене тиче, стављена је у кућни притвор код својих родитеља, и вероватно ће бити прогнана из ове мале краљевине која се налази између Јужне Африке и Мозамбика.

Према племенском обичају, монархова мајка која „дели са њим његову снагу” и позната је као Индловукази (Велика слоница), послала је делегацију у „грешниково” село и оптужила га за злочин који је починио.

Изгредницима би такође могло да се наложи да у виду казне „плате” по стадо крава. Овога пута то је мало вероватно.

Краљевска кућа Свазиленда, са краљем старим 42 године и његових 13 жена, позната је по екстравагантном начину живота док 1,2 милион становника те земље где влада епидемија сиде живи у сиромаштву, наводи Франс прес.

SHARE

Оставите одговор