Msvati Treći, kralj Svazilenda, „emotivno je uzdrman“ – jedna od njegovih 13 žena varala ga je sa ministrom pravde, njegovim drugom iz detinjstva.

Ministar pravde Svazilenda Ndumiso Mambo podneo je ostavku posle optužbi da je imao ljubavnu aferu sa jednom od 13 žena kralja te male južnoafričke zemlje, objavio je premijer Svazilenda Sibusiso Dlamini u kratkom saopštenju.

Prema navodima izvora bliskog kraljevskoj palati, kraljica Nothando Dube, 12. po redu supruga kralja Msvatija Trećeg, prerušila se u vojničku uniformu i otišla da se nađe u jednoj hotelskoj sobi sa Mambom, inače kraljevim drugom iz detinjstva.

Kralj je tada bio u poseti Tajvanu, ali su ljubavni par otkrili agenti vojnoobaveštajne službe, naveo je taj izvor.

Premijer Svazilenda rekao je da je razgovarao sa ministrom pravde i da je on „odmah podneo ostavku“. Mambo je trenutno u zatvoru.

Izvor iz kraljevske palate koji nije želeo da mu se navede ime, dodao je da se „inkosikati“ (kraljica) već više meseci „oblačila u vojnu uniformu“ kad kralj nije bio tu.

„Navodno se preoblačila u uniformu u svojoj sobi i izlazila na glavnu kapiju. Niko se nije pitao gde će taj vojnik. Ubrzo bi je pokupio automobil i prebacivao do hotela ‘Rojal viljas’, 10 kilometara zapadno od palate Lozita u prestonici Mbananeu.“

Juče prijatelj, danas izdajnik

Britanski Dejli mejl piše da bi bivši ministar odbrane i dugogodišnji Msvatijev bliski prijatelj, inače oženjeni Mambo, sada „izdajnik kralja i otadžbine“, ako bude osuđen, mogao biti i pogubljen.

Što se kraljeve žene tiče, stavljena je u kućni pritvor kod svojih roditelja, i verovatno će biti prognana iz ove male kraljevine koja se nalazi između Južne Afrike i Mozambika.

Prema plemenskom običaju, monarhova majka koja „deli sa njim njegovu snagu“ i poznata je kao Indlovukazi (Velika slonica), poslala je delegaciju u „grešnikovo“ selo i optužila ga za zločin koji je počinio.

Izgrednicima bi takođe moglo da se naloži da u vidu kazne „plate“ po stado krava. Ovoga puta to je malo verovatno.

Kraljevska kuća Svazilenda, sa kraljem starim 42 godine i njegovih 13 žena, poznata je po ekstravagantnom načinu života dok 1,2 milion stanovnika te zemlje gde vlada epidemija side živi u siromaštvu, navodi Frans pres.

Ostavi poruku