Analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić ocijenio je da je Beograd izjavama da nije spreman da uđe u bilo kakav ozbiljan sukob sa velikim silama oko Kosova i Metohije dao do znanja da mu je na prvom mjestu ulazak u EU, pa tek onda odbrana teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

„Pre sastanka Saveta bezbednosti UN korigovan je stav Srbije, pa je izjavama predsednika /Borisa/ Tadića i ministra /Vuka/ Jeremića otvorena mogućnost da pregovori počnu bez otvaranja statusnog pitanja“, rekao je Kesić za beogradski „Danas“.

Prema njegovom mišljenju, generalno je prihvaćen i stav da pregovori moraju da riješe praktična pitanja, čime će se stvoriti i uslovi za buduće ustupke Srbije, koji vode u pravcu njenog prihvatanja realnosti da je Kosovo nezavisno.

On je ocijenio da postoji i mogućnost da bi srpski prijedlog rezolucije o Kosovu u UN mogao da bude osnova i za razgovore o „dobrosusjedskim odnosima“ sa Prištinom, pogotovo kad se uzme u obzir da su Tadić i najveća opoziciona stranka SNS više puta ponovili da Kosovo nije do te mjere bitno za državni interes da bi se prihvatio sukob sa Vašingtonom i dijelom EU.

„Iz toga se vidi da postoji neka saglasnost među političkom elitom u Srbiji. Taj konsenzus otvara mogućnost da u pregovorima dođe do toga da Beograd prihvati realnost da je Kosovo nezavisno i bez formalnog priznavanja kosovske nezavisnosti“, smatra Kesić.

On smatra da će srpski prijedlog rezolucije o Kosovu moći da se „omekša“ amandmanima i da jedino za Vašington, dio EU i Prištinu može da bude provokativno što se rezolucija poziva na teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Kesić je istakao da je sve jasnije da je strateški cilj Srbije da navede međunarodnu zajednicu, pogotovo Ameriku i Prištinu da prihvate prijedlog o podjeli Kosova, ali da on sumnja da će se to postići i da će Beograd na kraju morati da se suoči sa grubim izborom – nastavak evropske integracije ili zalaganje za podjelu Kosova.

On smatra da će SAD nastaviti prema Srbiji politiku uslovljavanja i da će Beogradu čak biti postavljeni i novi uslovi, koji bi bili ozbilja prepreka ne samo za moguća rješenja kosovskog statusa, pogotovo podjele, nego i kada je riječ o stavu Beograda prema situaciji u BiH.

Stručnjak za Balkan iz Londonske škole ekonomije Džejms Ker Lindzi rekao je za „Blic“ da je za rješenje kosovskog problema najlogičniji put dijalog koji zahtijeva Srbija i dodao da ne razumije zašto London i Vašington to sprečavaju.

Lindzi je rekao da je Kosovo u potpuno nejasnom i neriješenom statusu, jer nema međunarodni legitimitet, a, s druge strane, Srbija ne može dalje dok ne riješi to pitanje.

„Ne vidim da iko može imati koristi od neriješenog stanja, a jedini i najlogičniji put je dijalog koji zahtijeva Srbija, kojim bi se riješio status i sigurnost Srba na Kosovu“, rekao je Lindzi, dodajući da se „s moralne strane ovom zahtjevu ne može prigovoriti“ i da ne razumije zašto Velika Britanija, SAD i druge zemlje sprečavaju da do tih pregovora dođe.

Ostavi poruku