Аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић оцијенио је да је Београд изјавама да није спреман да уђе у било какав озбиљан сукоб са великим силама око Косова и Метохије дао до знања да му је на првом мјесту улазак у ЕУ, па тек онда одбрана територијалног интегритета и суверенитета.

„Пре састанка Савета безбедности УН коригован је став Србије, па је изјавама председника /Бориса/ Тадића и министра /Вука/ Јеремића отворена могућност да преговори почну без отварања статусног питања“, рекао је Кесић за београдски „Данас“.

Према његовом мишљењу, генерално је прихваћен и став да преговори морају да ријеше практична питања, чиме ће се створити и услови за будуће уступке Србије, који воде у правцу њеног прихватања реалности да је Косово независно.

Он је оцијенио да постоји и могућност да би српски приједлог резолуције о Косову у УН могао да буде основа и за разговоре о „добросусједским односима“ са Приштином, поготово кад се узме у обзир да су Тадић и највећа опозициона странка СНС више пута поновили да Косово није до те мјере битно за државни интерес да би се прихватио сукоб са Вашингтоном и дијелом ЕУ.

„Из тога се види да постоји нека сагласност међу политичком елитом у Србији. Тај консензус отвара могућност да у преговорима дође до тога да Београд прихвати реалност да је Косово независно и без формалног признавања косовске независности“, сматра Кесић.

Он сматра да ће српски приједлог резолуције о Косову моћи да се „омекша“ амандманима и да једино за Вашингтон, дио ЕУ и Приштину може да буде провокативно што се резолуција позива на територијални интегритет и суверенитет Србије.

Кесић је истакао да је све јасније да је стратешки циљ Србије да наведе међународну заједницу, поготово Америку и Приштину да прихвате приједлог о подјели Косова, али да он сумња да ће се то постићи и да ће Београд на крају морати да се суочи са грубим избором – наставак европске интеграције или залагање за подјелу Косова.

Он сматра да ће САД наставити према Србији политику условљавања и да ће Београду чак бити постављени и нови услови, који би били озбиља препрека не само за могућа рјешења косовског статуса, поготово подјеле, него и када је ријеч о ставу Београда према ситуацији у БиХ.

Стручњак за Балкан из Лондонске школе економије Џејмс Кер Линдзи рекао је за „Блиц“ да је за рјешење косовског проблема најлогичнији пут дијалог који захтијева Србија и додао да не разумије зашто Лондон и Вашингтон то спречавају.

Линдзи је рекао да је Косово у потпуно нејасном и неријешеном статусу, јер нема међународни легитимитет, а, с друге стране, Србија не може даље док не ријеши то питање.

„Не видим да ико може имати користи од неријешеног стања, а једини и најлогичнији пут је дијалог који захтијева Србија, којим би се ријешио статус и сигурност Срба на Косову“, рекао је Линдзи, додајући да се „с моралне стране овом захтјеву не може приговорити“ и да не разумије зашто Велика Британија, САД и друге земље спречавају да до тих преговора дође.

Ostavi poruku