Синоћња прослава 15. годишњице акције „Олуја“, одржана у Чавоглавама, родном селу десничарског певача Марка Перковића Томпсона, обиловала је инцидентима – од ношења усташких капа и продају ракије с ликом Анте Павелића до напада на екипу Хрватске телевизије (ХТВ), која је покушала то да сними.

Прослава се одвијала уз слике првог хрватског председника Фрање Тудјмана, ратног министра одбране Гојка Шушака, генерала Анте Готовине, коме се за злочине у „Олуји“ суди у Хагу, и ратног злочинца Мирка Норца.

На штандовима са разним ситницама продавала се ракија у боцама с ликом Анте Павелића, али и бројне књиге аутора с деснице, медју којима и адмирала Давора Домазета Лоше, који је потписивао књигу. Многи учесници скупа певали су усташке песме.

У  Чавоглавама је био и градоначелник Загреба Милан Бандић, који је лане два дана пре одржавања локалних  избора, и поред протеста јавности, организовао Томпсонов концерт у Загребу.

Најинцидентнија ситуација је била када је десетак посетилаца, од којих су неки имали усташке капе, вредјало и каменовало новинарку Ивону Рамаџу и камермана Крешимира Морића, уз претње смрћу.

Вредјање, претње и гадјање камењем трајало је сат и по, када је дошла полиција и спасла екипу, коју су од линча бранили и чланови организационе екипе.

ХТВ је синоћ јавила да је напад уследио након што је камерман покушао да забележи атмосферу на прослави. Екипа је добила забрану снимања групе у усташким капама, као и снимање весеља у шаторима са усташким песмама.

Шибенска полиција изјавила је јутрос за индекс.хр да полицајци у униформама, али и цивилу, нису уочили, па тако ни привели, оне који су носили усташка обележја.

„Можда их је у маси и било, али наши их радници нису видели“, изјавила је портпаролка шибенске полицијске управе Марица Косор.

У маси је било, како је службено процењено, 60.000 особа.

Како тврди полиција, напад на екипу ХТВ био је мањи инцидент у коме су три још увек неидентификоване мушке особе извредјале новинарку и камермана и бацали за њима ситно камење, али нико није повредјен.

Полиција је од ХТВ-а добила снимак на којем су забележена и тројица нападача. Како је наведено, они ће прегледом снимка бити идентификовани, након чега ће полиција против њих поднети пријаву.

Ostavi poruku