Sinoćnja proslava 15. godišnjice akcije „Oluja“, održana u Čavoglavama, rodnom selu desničarskog pevača Marka Perkovića Tompsona, obilovala je incidentima – od nošenja ustaških kapa i prodaju rakije s likom Ante Pavelića do napada na ekipu Hrvatske televizije (HTV), koja je pokušala to da snimi.

Proslava se odvijala uz slike prvog hrvatskog predsednika Franje Tudjmana, ratnog ministra odbrane Gojka Šušaka, generala Ante Gotovine, kome se za zločine u „Oluji“ sudi u Hagu, i ratnog zločinca Mirka Norca.

Na štandovima sa raznim sitnicama prodavala se rakija u bocama s likom Ante Pavelića, ali i brojne knjige autora s desnice, medju kojima i admirala Davora Domazeta Loše, koji je potpisivao knjigu. Mnogi učesnici skupa pevali su ustaške pesme.

U  Čavoglavama je bio i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji je lane dva dana pre održavanja lokalnih  izbora, i pored protesta javnosti, organizovao Tompsonov koncert u Zagrebu.

Najincidentnija situacija je bila kada je desetak posetilaca, od kojih su neki imali ustaške kape, vredjalo i kamenovalo novinarku Ivonu Ramadžu i kamermana Krešimira Morića, uz pretnje smrću.

Vredjanje, pretnje i gadjanje kamenjem trajalo je sat i po, kada je došla policija i spasla ekipu, koju su od linča branili i članovi organizacione ekipe.

HTV je sinoć javila da je napad usledio nakon što je kamerman pokušao da zabeleži atmosferu na proslavi. Ekipa je dobila zabranu snimanja grupe u ustaškim kapama, kao i snimanje veselja u šatorima sa ustaškim pesmama.

Šibenska policija izjavila je jutros za indeks.hr da policajci u uniformama, ali i civilu, nisu uočili, pa tako ni priveli, one koji su nosili ustaška obeležja.

„Možda ih je u masi i bilo, ali naši ih radnici nisu videli“, izjavila je portparolka šibenske policijske uprave Marica Kosor.

U masi je bilo, kako je službeno procenjeno, 60.000 osoba.

Kako tvrdi policija, napad na ekipu HTV bio je manji incident u kome su tri još uvek neidentifikovane muške osobe izvredjale novinarku i kamermana i bacali za njima sitno kamenje, ali niko nije povredjen.

Policija je od HTV-a dobila snimak na kojem su zabeležena i trojica napadača. Kako je navedeno, oni će pregledom snimka biti identifikovani, nakon čega će policija protiv njih podneti prijavu.

Ostavi poruku