U Novom Gradu i Svodnoj danas će biti obilježena petnaesta godišnjica progona oko 220 000 Srba iz Republike Srpske Krajine /RSK/ u operaciji hrvatske vojske „Oluja“, u organizaciji opštine Novi Grad i Dokumentaciono-informativnog centra „Veritas“.

Koordinator „Veritasa“ za RS Mira Jovanović potvrdila je Srni da program obilježavanja progona Srba iz RSK počinje u 10.00 časova u Novom Gradu služenjem parastosa za stradale srpske civile i vojnike u „Oluji“ u crkvi Svetih Petra i Pavla, nakon čega će u 10.45 časova biti prislužene svijeće prema mostu na rijeci Uni, a zatim položeni vijenci na Tunjicama.

Jovanovićeva je rekla da će u 12.15 časova biti služen parastos u Svodnoj kod Novog Grada za tri lica koja su poginula kada je hrvatska avijacija bombardovala izbjegličku kolonu koja se kretala iz pravca Dvora na Uni – Novi Grad prema Svodnoj i Prijedoru.

Ona je navela da će u 12.45 časova u Osnovnoj školi u Svodni biti prikazan film „Tamo daleko na Petrovačkoj cesti“, autora Radeta Mutića, te promovisani knjiga Save Štrpca „Hronika prognanih Krajišnika 2“ i Zbornik „Veritasa“.

Hrvatska avijacija bombardovala je 8. avgusta 1995. godine izbjegličku kolonu sa Korduna i Banije u Svodnoj i tada su poginuli Marija Galogaža i njen sin Rade, te njihov rođak Mile Malobabić sa područja Vrginmosta.

U bombardovanju Svodne ranjeno je 15 ljudi, među kojima su se nalazila djeca Rade Galogaža i Mile Malobabić.

Prije 15 godina izvršen je napad na područje bivše Republike Srpske Krajine /RSK/ u Hrvatskoj i 13 opština u BiH, u kojem su hrvatske i muslimanske snage ubile oko 2 650 i protjerale oko 340 000 Srba.

U vojnoj operaciji „Oluja“ na području RSK ubijeno je i nestalo gotovo 2 000 Srba, a protjerano oko 220 000, dok su u nastavku te akcije u BiH, pod nazivom „Maestral“, hrvatske oružane snage sa Petim korpusom Armije BiH, ubile još 655 i prognale oko 125 000 srpskih stanovnika.

Vojna operacija „Oluja“ preduzeta je uprkos tome što je dan ranije, najprije na sastanku u Ženevi, a zatim i u Beogradu, srpska delegacija prihvatila prijedlog međunarodne zajednice za mirnu reintegraciju u Hrvatsku, uz garancije da RSK neće biti napadnuta.

U Haškom tribunalu u toku je suđenje komandantima hrvatske vojske u „Oluji“, generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku pod optužbom za udruženi zločinački poduhvat čiji je cilj bio trajno uklanjanje Srba iz RSK i za druge ratne zločine.

Ostavi poruku