SHARE

У Новом Граду и Сводној данас ће бити обиљежена петнаеста годишњица прогона око 220 000 Срба из Републике Српске Крајине /РСК/ у операцији хрватске војске “Олуја”, у организацији општине Нови Град и Документационо-информативног центра “Веритас”.

Координатор “Веритаса” за РС Мира Јовановић потврдила је Срни да програм обиљежавања прогона Срба из РСК почиње у 10.00 часова у Новом Граду служењем парастоса за страдале српске цивиле и војнике у “Олуји” у цркви Светих Петра и Павла, након чега ће у 10.45 часова бити прислужене свијеће према мосту на ријеци Уни, а затим положени вијенци на Туњицама.

Јовановићева је рекла да ће у 12.15 часова бити служен парастос у Сводној код Новог Града за три лица која су погинула када је хрватска авијација бомбардовала избјегличку колону која се кретала из правца Двора на Уни – Нови Град према Сводној и Приједору.

Она је навела да ће у 12.45 часова у Основној школи у Сводни бити приказан филм “Тамо далеко на Петровачкој цести”, аутора Радета Мутића, те промовисани књига Саве Штрпца “Хроника прогнаних Крајишника 2” и Зборник “Веритаса”.

Хрватска авијација бомбардовала је 8. августа 1995. године избјегличку колону са Кордуна и Баније у Сводној и тада су погинули Марија Галогажа и њен син Раде, те њихов рођак Миле Малобабић са подручја Вргинмоста.

У бомбардовању Сводне рањено је 15 људи, међу којима су се налазила дјеца Раде Галогажа и Миле Малобабић.

Прије 15 година извршен је напад на подручје бивше Републике Српске Крајине /РСК/ у Хрватској и 13 општина у БиХ, у којем су хрватске и муслиманске снаге убиле око 2 650 и протјерале око 340 000 Срба.

У војној операцији “Олуја” на подручју РСК убијено је и нестало готово 2 000 Срба, а протјерано око 220 000, док су у наставку те акције у БиХ, под називом “Маестрал”, хрватске оружане снаге са Петим корпусом Армије БиХ, убиле још 655 и прогнале око 125 000 српских становника.

Војна операција “Олуја” предузета је упркос томе што је дан раније, најприје на састанку у Женеви, а затим и у Београду, српска делегација прихватила приједлог међународне заједнице за мирну реинтеграцију у Хрватску, уз гаранције да РСК неће бити нападнута.

У Хашком трибуналу у току је суђење командантима хрватске војске у “Олуји”, генералима Анти Готовини, Младену Маркачу и Ивану Чермаку под оптужбом за удружени злочиначки подухват чији је циљ био трајно уклањање Срба из РСК и за друге ратне злочине.

SHARE

Оставите одговор