Руске војне снаге су из превентивних разлога евакуисале складиште муниције из региона Москве због ширења великих шумских пожара проузрокованих вишенедјељним незапамћеним врућинама.„Због опасности од ширења шумских пожара у региону складиште артиљеријске муниције и ракета које се налази на територији гарнизона у Алабинску у дистрикту Наро-Фоминск, 70 километара југозападно од Москве пребачено је на сигурно мјесто“, изјавио је портпарол руског Министарства одбране.

Како преноси агенција Риа Новости, током јучерашњег дана евакуисано је више других складишта, али ова информација није потврђена.

Руски предсједник Дмитриј Медведев је прије два дана наредио да се појача заштита стратешких објеката након пожара у логистичкој војној бази у близини престонице.

Власти страхују да би пожари могли да се прошире на регион гдје је земљиште и вегетација уништено након експлозије у нуклеарној централи у Чернобилу 1986. године.

„Пажљиво пратимо ситуацију у региону Брианск, на граници са Украјином и Бјелорусијом јер ако би избио пожар радиоактивне супстанце би могле да се са димом прошире и дошло би до загађења“, изјавио је министар за ванредне ситуације Сергеј Шојгу.

Међутим, Министарство за ванредне ситуације саопштило је да се стабилизовала ситуација са пожаром у околини нуклеране централе Саров у региону Нижњи Новгород гдје су власти прије два дана изразиле бојазан да би пожар могао да угрози централу.

У шумским пожарима који већ неколико дана харају Русијом погинуло је 50 лица, наводи Министарство.

У Москви број мртвих се утростручио овог љета па поједини крематоријуми одбијају да примају тијела јер су им попуњени капацитети, наводи агенција Риа Новости информације из више погребних предузећа.

Ostavi poruku