Замјеник тужиоца за ратне злочине Србије Милан Петровић рекао је да у списима предмета који се водио у поступку против оптуженог Ејупа Ганића пред енглеским судом у Лондону, по ставу Тужилаштва за ратне злочине нема нових чињеница нити доказа који би могли да ослободе од одговорности осуђеног Илију Јуришића.Коментаришући новинске написе да кабинет предсједавајућег Предсједништва БиХ Хариса Силајџића ради на ослобађању Јуришића, Петровић је истакао да је о томе чуо само из медија.

„Конкретне информације у вези са настојањем у правцу наводног ослобађања осуђеног за ратне злочине Илије Јуришића од стране Хариса Силајџића и председника фондације `Истина, правда, помирење` Синана Алића имамо путем медија, али немамо информације о њиховој тачности“, рекао је Петровић за „Глас Српске“.

Он је напоменуо да се предмет Илије Јуришића налази пред Апелационим судом Србије у жалбеном поступку.

„Тужилаштво за ратне злочине стоји на становишту да је доказано постојање кривичног дела које је оптужницом стављано на терет осуђеном Јуришићу, а за које је он од стране првостепеног суда и осуђен“, рекао је Петровић.

Према његовим ријечима, Тужилаштво за ратне злочине ће учествовати у жалбеном поступку у овом предмету и наставити да заступа оптужбу против осуђеног Јуришића.

Правни савјетник Хариса Силајџића раније је изјавио да Силајџићев кабинет увелико ради на ослобађању Јуришића којег је суд у Београду осудио на 12 година затвора због учешћа у нападу на војнике ЈНА у Тузли 1992. године.

Ostavi poruku