Шеф Документационо-информционог центра „Веритас“ Саво Штрабц изјавио је данас у Новом Граду, гдје је обиљежена 15 годишњица прогона Срба из Републике Српске Крајине у акцији Хрватске војске „Олуја“, да је ријеч о највећој трагедији српског народа у новијој историји, а посебно је запрепашћујућа чињеница да су колоне избјеглица гађане и послије преласка моста на ријеци Уни, дубоко на територији друге државе.

Начелник општине Нови Град Сњежана Рајилић код споменика у Туњици изразила је дубоко саосјећање са члановима породица пострадалих и искористила прилику да све присутне позове на то исто мјесто 18. септембра, на обиљежавање херојске одбране овог дијела Републике Српске од хрватске агресије у јесен 1995. године.

Данас је у храму Светих апостола Петра и Павла служен парастос жртвама „Олује“, а након тога су делегације положиле цвијеће и прислужиле свијеће код спомен обиљежја у Новом Граду, приградском насељу Туњица и Сводни, поред магистралног пута ка Приједору, гдје су такође страдали цивили у избјегличкој колони.

Након оперције Хрватске војске „Олуја“, која је почела 4. августа 1995. године, колоне избјегица из правца Кордуна, Баније и Двора преко Новог Града напуштале су своја огњишта.

Према подацима „Веритаса“, из Републике Српске Крајине тада је прогнано 220 000 Срба, а 1 922 је погинуло или нестало у тој операцији и послије ње.

Данашње обиљежавање 15 година од прогона Срба из Републике Српске Крајине у акцији Хрватске војске „Олуја“ одржано је у организацији општине Нови Град и Документационо-информационог центра „Веритас“.

Ostavi poruku