Šef Dokumentaciono-informcionog centra „Veritas“ Savo Štrabc izjavio je danas u Novom Gradu, gdje je obilježena 15 godišnjica progona Srba iz Republike Srpske Krajine u akciji Hrvatske vojske „Oluja“, da je riječ o najvećoj tragediji srpskog naroda u novijoj istoriji, a posebno je zaprepašćujuća činjenica da su kolone izbjeglica gađane i poslije prelaska mosta na rijeci Uni, duboko na teritoriji druge države.

Načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić kod spomenika u Tunjici izrazila je duboko saosjećanje sa članovima porodica postradalih i iskoristila priliku da sve prisutne pozove na to isto mjesto 18. septembra, na obilježavanje herojske odbrane ovog dijela Republike Srpske od hrvatske agresije u jesen 1995. godine.

Danas je u hramu Svetih apostola Petra i Pavla služen parastos žrtvama „Oluje“, a nakon toga su delegacije položile cvijeće i prislužile svijeće kod spomen obilježja u Novom Gradu, prigradskom naselju Tunjica i Svodni, pored magistralnog puta ka Prijedoru, gdje su takođe stradali civili u izbjegličkoj koloni.

Nakon opercije Hrvatske vojske „Oluja“, koja je počela 4. avgusta 1995. godine, kolone izbjegica iz pravca Korduna, Banije i Dvora preko Novog Grada napuštale su svoja ognjišta.

Prema podacima „Veritasa“, iz Republike Srpske Krajine tada je prognano 220 000 Srba, a 1 922 je poginulo ili nestalo u toj operaciji i poslije nje.

Današnje obilježavanje 15 godina od progona Srba iz Republike Srpske Krajine u akciji Hrvatske vojske „Oluja“ održano je u organizaciji opštine Novi Grad i Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“.

Ostavi poruku