Naslovna Vijesti Guskova: Beograd rizikuje tražeći pravdu pred Generalnom skupštinom UN

Guskova: Beograd rizikuje tražeći pravdu pred Generalnom skupštinom UN

0

Rukovodilac Centra za izučavanje savremene balkanske krize Ruske akademije nauka Jelena Guskova smatra da Srbija, nakon mišljenja Međunarodnog suda pravde da deklaracija o kosovskoj nezavisnosti nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, rizikuje tražeći pravdu pred Generalnom skupštinom UN.

„Neznatnom većinom Generalna skupština UN je glasala da se pitanje o proglašenju nezavisnosti Kosova preda Međunarodnom sudu pravde. Odgovor je dobijen. Čini se da Srbija rizikuje nastavljajući da traži od Generalne skupštine pravičnost. Pitanje je šta će da radi ako odluka Generalne skupštine ne bude u njenu korist“, kaže Guskova za list „Danas“.

Ona je upozorila da će odgovor suda omogućiti mnogonacionalnim i mnogokonfesionalnim zemljama ili teritorijama da se upravljaju prema Kosovu, što će iskomplikovati odnose u svijetu, ali položaj Srbije neće olakšati.

Guskova je rekla da je Priština trenutno „na konju“, a Srbija je među poraženima, te da je podjela Kosova dobro rješenje za Srbiju, ali će Albanci i na to teško pristati.

„Zašto bi davali dio kada su u mogućnosti da dobiju sve? Najprije je potrebno izvršiti preliminarno `izviđanje` situacije sa Albancima, a zatim pokrenuti rješavanje pitanja pred međunarodnim organizacijama“, rekla je Guskova.

Guskova smatra da će u Rusija, Kina, Slovačka, Vijetnam, Španija i neke druge države podržati Srbiju, ali da je u Generalnoj skupštini UN situacija složenija.

Guskova, koja je i član Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/, kaže da je Srbija pred Međunarodnim sudom pravde dobro postavila pitanje vezano za jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, ali da je taj sud promijenio suštinu pitanja.

„Sud je pitan o jednostranoj nezavisnosti, a dao je odgovor o deklaraciji, jednostavnije rečeno – o papiru“, dodala je ona.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version