SHARE

Руководилац Центра за изучавање савремене балканске кризе Руске академије наука Јелена Гускова сматра да Србија, након мишљења Међународног суда правде да декларација о косовској независности није у супротности са међународним правом, ризикује тражећи правду пред Генералном скупштином УН.

“Незнатном већином Генерална скупштина УН је гласала да се питање о проглашењу независности Косова преда Међународном суду правде. Одговор је добијен. Чини се да Србија ризикује настављајући да тражи од Генералне скупштине правичност. Питање је шта ће да ради ако одлука Генералне скупштине не буде у њену корист”, каже Гускова за лист “Данас”.

Она је упозорила да ће одговор суда омогућити многонационалним и многоконфесионалним земљама или територијама да се управљају према Косову, што ће искомпликовати односе у свијету, али положај Србије неће олакшати.

Гускова је рекла да је Приштина тренутно “на коњу”, а Србија је међу пораженима, те да је подјела Косова добро рјешење за Србију, али ће Албанци и на то тешко пристати.

“Зашто би давали дио када су у могућности да добију све? Најприје је потребно извршити прелиминарно `извиђање` ситуације са Албанцима, а затим покренути рјешавање питања пред међународним организацијама”, рекла је Гускова.

Гускова сматра да ће у Русија, Кина, Словачка, Вијетнам, Шпанија и неке друге државе подржати Србију, али да је у Генералној скупштини УН ситуација сложенија.

Гускова, која је и члан Српске академије наука и уметности /САНУ/, каже да је Србија пред Међународним судом правде добро поставила питање везано за једнострано проглашену независност Косова и Метохије, али да је тај суд промијенио суштину питања.

“Суд је питан о једностраној независности, а дао је одговор о декларацији, једноставније речено – о папиру”, додала је она.

SHARE

Оставите одговор