Novi film Olega Novkovića „Beli, beli svet“ premijerno će biti prikazan večeras, u glavnoj selekciji festivala u Lokarnu. Glaven uloge tumače Uliks Fehmiu, Hana Selimović, Jasna Đuričić, Nebojša Glogovac…

Svetska premijera filma „Beli, beli svet“ srpskog reditelja Olega Novkovića biće održana večeras u glavnoj selekciji 63. međunarodnog festivala u Lokarnu.

Ovaj ugledni festival u Švajcarskoj održava se do 4. do 14. avgusta, a filmovi se takmiče za nagradu „Zlatni leopard“.

„Beli, beli svet“ je nastao prema scenariju koji je Novković napisao sa poznatom dramskom spisateljicom Milenom Marković.

U filmu igraju Uliks Fehmiu, Hana Selimović, Jasna Đuričić, Nebojša Glogovac, Boris Isaković, Milica Mihajlović, Marko Janketić i makedonski glumac Meto Jovanovski.

Direktor fotografije je Miladin Čolaković, a originalnu muziku i songove komponovao je Boris Kovač.

Radnja ove moderne tragedije događa se u rudarskom gradu Boru – nekada simbolu socijalističkog prosperiteta, a sada simbolu propadanja i beznađa. U takvom ambijentu dešava se fatalna ljubav između mračnog, nemilosrdnog, starijeg muškarca i izgubljene mlade devojke – balkanski tango.

Reč je o igri ljubavi i smrti, odnosno igri strasti ili igri opčinjavanja i potčinjavanja, koju igraju odbačeni, otpadnici, lopovi i očajnici, ljudi sa periferije, koje je napustilo i društvo i sopstvena sudbina. Jedino što je u njima neuništivo je strast i strasna žudnja za životom.

Film je snimljen u srpsko-nemačko-švedskoj koprodukciji, uz materijalnu podršku evropskog fonda Eurimaž.

Srpski producenti Milena Trobozić Garfild i Uliks Fehmiu najavili su domaću premijeru za kraj godine.

Lokarno jedan od pet najznačajnijih filmskih festivala u Evropi, a od ove godine na čelu tog festivala je Olivije Per, koji je do prošle godine bio angažovan na festivalu u Kanu, gde je vodio program „Kenzen“ („15 dana autora“).

Novković, poznat po filmovima „Kaži zašto me ostavi“ (1993), „Normalni ljudi“ (2001) i „Sutra ujutro“ (2006), predstavio je projekat za „Beli, beli svet“ pre tri godine u okviru programa B2B na 34. Festu. Projekat je nagrađen 2007. na Cinelinku Sarajevskog filmskog festivala, a 2009. je predstavljen u programu Atelje de la Sinefondasion u Kanu.

Ostavi poruku