SHARE

Хрватски предсједник Иво Јосиповић извиждан је данас у Книну на обиљежавању тзв. Дана побједе и Дана хрватских бранилаца, те обиљежавању 15 година од акције Хрватске војске “Олуја”.Јосиповић, који је и врховни командант оружаних снага Хрватске, нагласио је да је у војном смислу акција “Олуја” проведена “по свим правилима ратовања, поштујући међународне конвенције, због чега треба одати признање свима онима који су у њој учествовали под вођством првог хрватског предсједника Фрање Туђмана”.

Премијер Хрватске Јадранка Косор у свом је говору позвала грађане да прославе “Дан побједе градећи и даље Хрватску као земљу слободе и демократије, мира, толеранције, солидарности и просперитета за сваког хрватског грађанина, без обзира на његову вјеру или политичко опредјељење”.

Предсједник Сабора Лука Бебић истакао је да је улога првог хрватског предсједника Фрање Туђмана “била велика” и додао да “никоме неће дозволити да је умањује”.

Данашњој свечаности у Книну присуствовала је комплетна влада, бројни посланици, војни званичници и други.

Прије 15 година извршен је напад на подручје бивше Републике Српске Крајине у Хрватској и 13 општина у БиХ у коме су хрватске и муслиманске снаге убиле око 2 650 и протјерале око 340 000 Срба.

У војној операцији “Олуја” на подручју РСК убијено је и нестало готово 2 000 Срба, а протјерано око 220 000, док су у наставку те акције у БиХ, под називом “Маестрал”, хрватске оружане снаге са Петим корпусом Армије БиХ, убиле још 655 и прогнале око 125 000 српских становника.

SHARE

Оставите одговор