Насловна Вијести Наоми Кембел рекла суду да је добила дијаманте

Наоми Кембел рекла суду да је добила дијаманте

0

Британска манекенка Наоми Кемпбел рекла је суду у Хагу да је након вечере 1997. године код тадашњег предсједника Јужноафричке Републике Нелсона Менделе на поклон добила врећицу са „прљавим каменчићима“ за које претпоставља да су од бившег предсједника Либерије Чарлса Тејлора.

„Док сам спавала неко ми је покуцао на врата. Пошто сам их отворила ту су била двојица мушкараца који су ми дали врећицу рекавши да је то поклон за мене,“ рекла је Кемпбелова суду.

Према њеним ријечима, она је врећицу оставила поред кревета и отишла на спавање.

Она је истакла да је ујутро отворила врећицу и да је видјела неколико врло малих прљавих каменчића уз које није било никакве поруке нити објашњења.

Током доручка рекла је свом агенту Карол Вајт и глумици Мији Фароу за поклон и једна од њих је рекла да је то највјероватније од Чарлса Тејлора.

Кемпбелова је требало да се на позив Специјалног суда за Сијера Леоне и на захтјев тужилаштва 29. јула појави у Хагу али је њен адвокат затражио одлагање како би могао присуствовати свједочењу.

Процес против Тејлора води се од 2008. године због његове улоге у грађанском рату у Сијера Леонеу. Оптужен је да је наоружавао побуњенике у замјену за „крваве дијаманте“.

Фотографима није дозвољено да прате свједочење британске манекенке.

Суд у одлуци наводи да нико неће снимати нити фотографисати Кемпбелову док се налази у згради суда, као и приликом њеног изласка.

Свједочење Кемпбелове ће, као што је и уобичајено, снимати камере које се налазе у судници.

Она је досада одбијала да разговара са тужиоцима, због чега је и позвана да се на суду појави као свједок.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version