Britanska manekenka Naomi Kempbel rekla je sudu u Hagu da je nakon večere 1997. godine kod tadašnjeg predsjednika Južnoafričke Republike Nelsona Mendele na poklon dobila vrećicu sa „prljavim kamenčićima“ za koje pretpostavlja da su od bivšeg predsjednika Liberije Čarlsa Tejlora.

„Dok sam spavala neko mi je pokucao na vrata. Pošto sam ih otvorila tu su bila dvojica muškaraca koji su mi dali vrećicu rekavši da je to poklon za mene,“ rekla je Kempbelova sudu.

Prema njenim riječima, ona je vrećicu ostavila pored kreveta i otišla na spavanje.

Ona je istakla da je ujutro otvorila vrećicu i da je vidjela nekoliko vrlo malih prljavih kamenčića uz koje nije bilo nikakve poruke niti objašnjenja.

Tokom doručka rekla je svom agentu Karol Vajt i glumici Miji Farou za poklon i jedna od njih je rekla da je to najvjerovatnije od Čarlsa Tejlora.

Kempbelova je trebalo da se na poziv Specijalnog suda za Sijera Leone i na zahtjev tužilaštva 29. jula pojavi u Hagu ali je njen advokat zatražio odlaganje kako bi mogao prisustvovati svjedočenju.

Proces protiv Tejlora vodi se od 2008. godine zbog njegove uloge u građanskom ratu u Sijera Leoneu. Optužen je da je naoružavao pobunjenike u zamjenu za „krvave dijamante“.

Fotografima nije dozvoljeno da prate svjedočenje britanske manekenke.

Sud u odluci navodi da niko neće snimati niti fotografisati Kempbelovu dok se nalazi u zgradi suda, kao i prilikom njenog izlaska.

Svjedočenje Kempbelove će, kao što je i uobičajeno, snimati kamere koje se nalaze u sudnici.

Ona je dosada odbijala da razgovara sa tužiocima, zbog čega je i pozvana da se na sudu pojavi kao svjedok.

Ostavi poruku