Čestitkom hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću povodom 15 godina od akcije hrvatske vojske i policije „Oluja“, član Predsjedništva BiH Željko Komšić pokazao je da ne poštuje istinu i istoriju, a posebno da ne poštuje Srbe koji su stradali u ovoj akciji, ocijenila je predsjedavajuća Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić.

„U vrijeme kada se očekuje izricanje presude Haškog tribunala odgovornima za zločine počinjene u `Oluji`, on/Komšić/ šalje čestitku i na taj način pokazuje da ne poštuje istinu, istoriju i Haški tribunal, a da posebno ne poštuje predstavnike srpskog naroda koji su tu stradali“, naglasila je Majkićeva.

Ona je dodala da se Komšić na taj način neće dodvoriti Hrvatima u očekivanju da će oni glasati za njega, prenosi „Fokus“.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić rekao je da su se slične stvari u vezi sa Komšićem i ranije dešavale, da on sam vodi neku svoju politiku koja apsolutno ne koristi BiH, nego, naprotiv, veoma joj šteti.

Član Predsjedništva SDS-a Predrag Nikolić kaže da je Komšić čestitao Josipoviću „na svoju ruku“ jer za tako nešto srpski član Predsjedništva nikada ne bi dao saglasnost.

„`Oluja` je bila jedini pravi genocid koji se desio u ratovima na prostorima bivše Jugoslavije devedesetih godina prošlog vijeka, a ovakvim istupima Komšić samo dodaje so na ranu koja nikada neće zarasti“, naglasio je Nikolić.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je čestitku predsjedniku Hrvatske Ivi Josipoviću i građanima Hrvatske povodom, kako je naveo, dana pobjede i domovinske zahvalnosti Hrvatske i povodom petnaestogodišnjice akcije „Oluja“.

Prije 15 godina izvršen je napad na područje bivše Republike Srpske Krajine u Hrvatskoj i 13 opština u BiH u kome su hrvatske i muslimanske snage ubile oko 2 650 i protjerale oko 340 000 Srba.

U vojnoj operaciji „Oluja“ na području RSK ubijeno je i nestalo gotovo 2 000 Srba, a protjerano oko 220 000, dok su u nastavku te akcije u BiH pod nazivom „Maestral“ hrvatske oružane snage sa Petim korpusom Armije BiH ubile još 655 i prognale oko 125 000 srpskih stanovnika.

Ostavi poruku