Честитком хрватском предсједнику Иви Јосиповићу поводом 15 година од акције хрватске војске и полиције „Олуја“, члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић показао је да не поштује истину и историју, а посебно да не поштује Србе који су страдали у овој акцији, оцијенила је предсједавајућа Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић.

„У вријеме када се очекује изрицање пресуде Хашког трибунала одговорнима за злочине почињене у `Олуји`, он/Комшић/ шаље честитку и на тај начин показује да не поштује истину, историју и Хашки трибунал, а да посебно не поштује представнике српског народа који су ту страдали“, нагласила је Мајкићева.

Она је додала да се Комшић на тај начин неће додворити Хрватима у очекивању да ће они гласати за њега, преноси „Фокус“.

Предсједник ПДП-а Младен Иванић рекао је да су се сличне ствари у вези са Комшићем и раније дешавале, да он сам води неку своју политику која апсолутно не користи БиХ, него, напротив, веома јој штети.

Члан Предсједништва СДС-а Предраг Николић каже да је Комшић честитао Јосиповићу „на своју руку“ јер за тако нешто српски члан Предсједништва никада не би дао сагласност.

„`Олуја` је била једини прави геноцид који се десио у ратовима на просторима бивше Југославије деведесетих година прошлог вијека, а оваквим иступима Комшић само додаје со на рану која никада неће зарасти“, нагласио је Николић.

Члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић упутио је честитку предсједнику Хрватске Иви Јосиповићу и грађанима Хрватске поводом, како је навео, дана побједе и домовинске захвалности Хрватске и поводом петнаестогодишњице акције „Олуја“.

Прије 15 година извршен је напад на подручје бивше Републике Српске Крајине у Хрватској и 13 општина у БиХ у коме су хрватске и муслиманске снаге убиле око 2 650 и протјерале око 340 000 Срба.

У војној операцији „Олуја“ на подручју РСК убијено је и нестало готово 2 000 Срба, а протјерано око 220 000, док су у наставку те акције у БиХ под називом „Маестрал“ хрватске оружане снаге са Петим корпусом Армије БиХ убиле још 655 и прогнале око 125 000 српских становника.

Ostavi poruku