Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić ponovio je da mu nije teško da “pomiri“ stavove Srbije da ova država jednog dana postane članica u EU, ali i da nastavi da insistira da je Kosovo sastavni dio Srbije.Jeremić je dodao da i dalje smatra da nema zajedničke pozicije EU u vezi sa Kosovom, zbog čega je teško govoriti o zajedničkoj poziciji EU.

“Ipak, Srbija se konsultovala sa jednim brojem ‘stik holdersa’ (nosioci vlasti, oni koji donose odluke) prije nego što smo stavili na sto ovaj naš nacrt rezolucije u Njujorku prošle sedmice. Te konsultacije uključile su veliki broj zemalja članica EU, kao i Evropske komisije“, naglasio je Jeremić.

Prema njegovim riječima, Srbija će nastaviti razgovore o kosovskom pitanju širom svijeta kako bi, nakon glasanja u Generalnoj skupštini UN o srpskoj rezoluciji, bila sigurna da će vrata evropske budućnosti biti otvorena za cijeli zapadni Balkan.

“To je jedina budućnost kojoj težimo“, kaže šef srpske diplomatije.

Jeremić je u intervjuu za “Dnevni avaz“ odbacio mogućnost da i kosovske vlasti upute “svoju“ rezoluciju Generalnoj skupštini UN, ističući da Kosovo za to “nema vlastitog kapaciteta“, jer nije članica UN.

On je nemogućom misijom označio i eventualni zahtjev za članstvo Kosova u UN, s obzirom da, kako je podvukao, Savjet bezbjednosti UN nije pružio nikakvu osnovu da ovaj scenario bude ozbiljan.

Ostavi poruku