Министар иностраних послова Србије Вук Јеремић поновио је да му није тешко да “помири“ ставове Србије да ова држава једног дана постане чланица у ЕУ, али и да настави да инсистира да је Косово саставни дио Србије.Јеремић је додао да и даље сматра да нема заједничке позиције ЕУ у вези са Косовом, због чега је тешко говорити о заједничкој позицији ЕУ.

“Ипак, Србија се консултовала са једним бројем ‘стик холдерса’ (носиоци власти, они који доносе одлуке) прије него што смо ставили на сто овај наш нацрт резолуције у Њујорку прошле седмице. Те консултације укључиле су велики број земаља чланица ЕУ, као и Европске комисије“, нагласио је Јеремић.

Према његовим ријечима, Србија ће наставити разговоре о косовском питању широм свијета како би, након гласања у Генералној скупштини УН о српској резолуцији, била сигурна да ће врата европске будућности бити отворена за цијели западни Балкан.

“То је једина будућност којој тежимо“, каже шеф српске дипломатије.

Јеремић је у интервјуу за “Дневни аваз“ одбацио могућност да и косовске власти упуте “своју“ резолуцију Генералној скупштини УН, истичући да Косово за то “нема властитог капацитета“, јер није чланица УН.

Он је немогућом мисијом означио и евентуални захтјев за чланство Косова у УН, с обзиром да, како је подвукао, Савјет безбједности УН није пружио никакву основу да овај сценарио буде озбиљан.

Ostavi poruku