Premijer Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik izjavio je da ni narednu vladu u ovom entitetu neće formirati stranci, te dodao da „na dnevnom redu“ u Srpskoj nije sececija, ali jeste borba za njen status.„Naravno, to može da evoluira i u nekom vremenu dovede nas u drugačiju poziciju kada svi shvate da je BiH nemoguća zemlja“, rekao je Dodik u intervjuu za beogradski nedjeljnik „Nin“.

Dodik je naveo da su u RS primijetili da se u savjetodavnom mišljenju Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova navodi da deklaracija nije suprotna međunarodnom pravu i dodaje da ne misli da je to vezano za tu konkretnu deklaraciju, već za deklaracije uopšte.

„To će u sagledavanju naših pozicija u budućnosti biti važan element“, naglasio je premijer Dodik i dodao da je bilo zahtjeva iz međunarodne zajednice da RS odustane od politike sprečavanja da BiH prizna Kosovo, ali da je on stavio do znanja da je to nemoguće i da RS neće mijenjati ovaj svoj stav.

Prema njegovim riječima, ako su stranci objašnjavali Banjaluci da Albanci i Srbi nisu mogli da zajedno žive u Srbiji, jer su ratovali, kako onda da objasne da Bošnjaci i Srbi mogu u BiH.

„Kako mi možemo da živimo u istoj državi sa onima koji uporno negiraju RS, Srbe smatraju zločincima i glavnim krivcima za sve što se dešavalo“, pita Dodik.

Dodik je rekao da je prošlo vrijeme za prenos ovlašćenja sa RS na nivo BiH i da Sarajevo živi u iluziji da će im stranci doći i napraviti državu po njihovoj mjeri.

„Strancima treba RS kao problem, a Srpska je jedina zajednica u BiH koja je pokazala da može da bude samoodrživa. Zato su problem Milorad Dodik i SNSD i zato sad sve čine da, ako već ne mogu da nađu nekog ko će da nas pobijedi, da nas bar oslabi da ne možemo sami da formiramo vladu kako bi zavisili od nekoga“, kaže premijer Srpske.

Dodik je naveo da je očigledan bio napor struktura zapadnih zemalja da da razbije vladajući koaliciju u RS i da ujedi opoziciju, ali u tome nisu uspjeli.

„Ovo je prva vlada koju nisu formirali stranci. A ja im poručujem da ni sljedeću neće praviti“, rekao je Dodik.

Ostavi poruku