SHARE

Премијер Републике Српске /РС/ Милорад Додик изјавио је да ни наредну владу у овом ентитету неће формирати странци, те додао да “на дневном реду” у Српској није сецеција, али јесте борба за њен статус.“Наравно, то може да еволуира и у неком времену доведе нас у другачију позицију када сви схвате да је БиХ немогућа земља”, рекао је Додик у интервјуу за београдски недјељник “Нин”.

Додик је навео да су у РС примијетили да се у савјетодавном мишљењу Међународног суда правде о легалности једнострано проглашене независности Косова наводи да декларација није супротна међународном праву и додаје да не мисли да је то везано за ту конкретну декларацију, већ за декларације уопште.

“То ће у сагледавању наших позиција у будућности бити важан елемент”, нагласио је премијер Додик и додао да је било захтјева из међународне заједнице да РС одустане од политике спречавања да БиХ призна Косово, али да је он ставио до знања да је то немогуће и да РС неће мијењати овај свој став.

Према његовим ријечима, ако су странци објашњавали Бањалуци да Албанци и Срби нису могли да заједно живе у Србији, јер су ратовали, како онда да објасне да Бошњаци и Срби могу у БиХ.

“Како ми можемо да живимо у истој држави са онима који упорно негирају РС, Србе сматрају злочинцима и главним кривцима за све што се дешавало”, пита Додик.

Додик је рекао да је прошло вријеме за пренос овлашћења са РС на ниво БиХ и да Сарајево живи у илузији да ће им странци доћи и направити државу по њиховој мјери.

“Странцима треба РС као проблем, а Српска је једина заједница у БиХ која је показала да може да буде самоодржива. Зато су проблем Милорад Додик и СНСД и зато сад све чине да, ако већ не могу да нађу неког ко ће да нас побиједи, да нас бар ослаби да не можемо сами да формирамо владу како би зависили од некога”, каже премијер Српске.

Додик је навео да је очигледан био напор структура западних земаља да да разбије владајући коалицију у РС и да уједи опозицију, али у томе нису успјели.

“Ово је прва влада коју нису формирали странци. А ја им поручујем да ни сљедећу неће правити”, рекао је Додик.

SHARE

Оставите одговор