SHARE

Босна и Херцеговина је најкорумпиранија земља у Европи, показало је најновије истраживање “Трансапренси интернешенела”, према коме сваки грађанин БиХ у просеку приликом посете лекару плаћа 126 евура мита.Са просечно око 213 евра се универзитетски професори “обавезују на наклоност”, наводи се у извештају, уз напомнену да је та сума више од половине просечне месечне плате.

Закони “узимања и давања испод руке” прихваћени су у свим слојевима друштва, а ситна корупција надовезује се на крупне преваре, пренео је  Дојче веле.

БиХ је на самом дну европске лествице “по поштењу”, којој су на врху скандинавске и западноевропске земље.

Ситуација није сјајна на читавом Балкану. У Србији је, према подацима “Транспаренсија”, прошле године петина грађана примала мито, а у Бугарској, која је чланица Европске уније, то је чинио сваки четврти становник.

“Политичке елите су покретачки мотор за корупцију у БиХ”, каже директор “Транспаренсија” у БиХ Срђан Благовчанин. “Такозвана мала корупција у областима као што су здравство, школство, администрација и полиција произилази из великих пријевара.”

Грађани виде да “велике рибе” у политици остају некажњене и стога сматрају исправним и праведним да своје жеље решавају плаћањем “бакшиша”, наводи он.

Социолози из балканских земаља написали су много књига у којима се покушава објаснити постојећа корупција. При томе се спомињу пропусти из времена комунизма и тренутно сиромаштво. У једном се, међутим, сви слажу: све док се не побољша ситуација на политичком плану, не постоји шанса да се корупција искорени у свакодневном животу грађана.

SHARE

Оставите одговор