Bosna i Hercegovina je najkorumpiranija zemlja u Evropi, pokazalo je najnovije istraživanje „Transaprensi internešenela“, prema kome svaki građanin BiH u proseku prilikom posete lekaru plaća 126 evura mita.Sa prosečno oko 213 evra se univerzitetski profesori „obavezuju na naklonost“, navodi se u izveštaju, uz napomnenu da je ta suma više od polovine prosečne mesečne plate.

Zakoni „uzimanja i davanja ispod ruke“ prihvaćeni su u svim slojevima društva, a sitna korupcija nadovezuje se na krupne prevare, preneo je  Dojče vele.

BiH je na samom dnu evropske lestvice „po poštenju“, kojoj su na vrhu skandinavske i zapadnoevropske zemlje.

Situacija nije sjajna na čitavom Balkanu. U Srbiji je, prema podacima „Transparensija“, prošle godine petina građana primala mito, a u Bugarskoj, koja je članica Evropske unije, to je činio svaki četvrti stanovnik.

„Političke elite su pokretački motor za korupciju u BiH“, kaže direktor „Transparensija“ u BiH Srđan Blagovčanin. „Takozvana mala korupcija u oblastima kao što su zdravstvo, školstvo, administracija i policija proizilazi iz velikih prijevara.“

Građani vide da „velike ribe“ u politici ostaju nekažnjene i stoga smatraju ispravnim i pravednim da svoje želje rešavaju plaćanjem „bakšiša“, navodi on.

Sociolozi iz balkanskih zemalja napisali su mnogo knjiga u kojima se pokušava objasniti postojeća korupcija. Pri tome se spominju propusti iz vremena komunizma i trenutno siromaštvo. U jednom se, međutim, svi slažu: sve dok se ne poboljša situacija na političkom planu, ne postoji šansa da se korupcija iskoreni u svakodnevnom životu građana.

Ostavi poruku