Генерални секретар УН Бан Ки Мун позвао је данас на потпуну елиминацију нуклеарног наоружања током посјете Нагасакију, једном од два јапанска града која су током Другог свјетског рата погођена атомским бомбама.„Једини начин да се обезбиједи да се слично наоружање више никада не употреби, јесте да се у потпуности униште сви арсенали,“ рекао је Бан Ки Мун током састанка са преживјелима у атомском нападу, познатим и као „хибакуша,“ на нултој тачки гдје је одјекнула експлозија.

Генерални секретар УН је, говорећи непосредно пред 65 годишњицу првог напада, изразио солидарност са грађанима Нагасакија истичући да је је дошао да „ода почаст `хибакушама` због невјероватних текоба које су искусили.“

Генерални секретар УН посјетио је музеј посвећен жртвама атомског напада, гдје се и састао са преживјелима.

Један од преживјелих рекао је генералном секретару да је за десет дана од експлозије остао без петорице браће.

Бан Ки Мун ће сутра постати први генерални секретар УН, који је присуствовао некој церемонији посвећеној сјећању на 6. август 1945 године када је извршен први атомски напад на Хирошиму а потом три дана касније и на Нагасаки.

Очекује се да ће представници из више од 70 земаља присуствовати церемонији у Хирошими.

САД и њихови савезници из Другог свјетског рата, Велика Британија и Француска, по први пут ће послати своје представнике на церемонију током које ће бити одржан минут ћутања у знак сјећања на жртве и биће пуштено 1 000 бијелих голубица што симболизује мир.

Промјена у ставу три државе, које су нуклеарно способне, одсликава све присутније међународне тежње за нуклеарно наоружање.

У атомским нападима погинуло је 140 000 људи у Хирошими и више од 70 000 у Нагасакију. Одређени број погинуо је одмах од експлозије док су остали подлегли ужасним посљедицама експлозије попут застрашујућих опекотина и високог степена радијације.

Тадашњи јапански цар Хирохито прогласио је капитулацију 15. августа 1945. године.

Ostavi poruku