SHARE

Савјет безбједности УН расправљао је ноћас о стању на Косову, али ни ова сједница, како је и очекивано, није донијела ништа ново иако је била прва од 22. јулакада је Међународни суд правде (МСП) саопштио да проглашењем независности Косова није прекршено међународно право.

Расправом је предсједавала Русија, која током овог мјесеца води састанке извршног тијела свјетске организације.

Генерални секретар УН Бан Ки Мун је, као и пред сваку сличну расправу Савјета безбједности, доставио свој извјештај о стању на терену.

Шеф дипломатије Србије Вук Јеремић поновио је одлучност да се нађе компромис кроз нове преговоре и посебно је истакао непромењен однос снага око тог питања у извршном тијелу УН.

“Ниједна једина чланица Савјета безбједности није промијенила свој став о Косову, због савјетодавног мишљења МСП-а. Сама расправа је била усредсређена на сам извјештај генералног секретара, јер је реч о редовном састанку. У најкраћем, она је одсликала окружење које влада на Косову послије мишљења МСП-а,” рекао је Јеремић, преноси Би-Би-Си.

Шеф дипломатије Србије је пред Савјетом безбједности изнио став да је мишљење МСП-а утемељено “уско” и само на “тексту саме декларације” о независности Косова.

Привремене институције на Косову су преко шефа дипломатије Скендера Хисенија затражила је замјену резолуције 1244.

Хисени је током расправе, између осталог, оптужио Београд да “подржава криминалце на сјеверу Косова” и оцијенио да је “велика већина косовских Срба спремна на сарадњу” са косовским институцијама.

Он је поновио и да будући разговори Косова са Србијом “морају бити на равноправној основи и на међудржавном нивоу”.

Дипломатски извори из УН сагласни су да је мало вјероватно да ће доћи до нове резолуције о Косову, имајући у виду да је против тога Русија, једна од пет сталних чланица УН.

“Прво, свакако да разумијете какав је однос снага у Савјету безбједности УН по овом питању. Зато не бих очекивао замјену или измјене Резолуције 1244 или њено укидање. Јасно да је много тога речено кроз данашње изјаве чланица Савјета безбједности и шефа УНМИК-а Ламберта Занијера, што апсолутно разјашњава ствари. Ви знате какав је поступак за пријем нових земаља чланица у УН, и да је први корак у том поступку препорука Савјета безбједности. Понављам да је очигледан однос снага у извршном тијелу УН по овом питању”, рекао је предсједавајући сједнице Савјета безбједности, руски амбасадор Виталиј Чуркин.

Шеф УНМИК-а Ламберто Занијер упозорио је чланице Савјета безбједности на “непостојану” стабилност на сјеверу Косова, уз оцјену да је мишљење МСП-а “отворило могућност” за дијалог Приштине и Београда.

Он је тај дијалог описао као важан те да да статус УНМИК-а и ЕУЛЕКС-а на Косову остаје исти.

Генерални секретар УН такође је позвао Београд и Приштину да започну разгове.

Француска и Велика Британија су се у оштро супротставиле иницијативи Србије, одбацивши као “неприхватљив” приједлог Београда да УН усвоје нову резолуцију о Косову која би тражила нове преговоре о статусу.

Замјеник британског амбасадора у Савјету безбједности Филип Парам поновио је став да је Косово јединствен случај и да не представља образац за друге регионе у свијету, што је супротно ставовима Србије и земаља које не признају независност Косова.

Парам је оцијенио да би свако охрабривање подјеле Косова или преговора о статусу штетило дугорочним интересима грађана Косова и Србије.

На излагање британског дипломате реаговао је руски амбасадор у УН Виталиј Чуркин истичући да му изгледа као да земље које признају независно Косово скоро пријете сукобом и изразио наду да ће се понашати уздржано.

Амерички амбасадор Розмери Дикарло поновила је став своје владе да је независност Косова “неповратна” и да су границе “неповредиве”.

SHARE

Оставите одговор