U hramu Svete trojice u Banjaluci danas u 11.00 časova biće služen parastos poginulim srpskim civilima i vojnicima u vojnoj akciji „Oluja“,u okviru obilježavanja 15 godina od progona oko 220 000 Srba iz Republike Srpske Krajine /RSK/.

Nakon parastosa u 11.40 časova predviđeno je polaganje cvijeća na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci, dok će u 12.05 časova biti organizovan skup u prostorijama Kola srpskih sestara, u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske /RS/.

Prije 15 godina izvršen je napad na područje bivše Republike Srpske Krajine u Hrvatskoj i 13 opština u BiH, u kojem su hrvatske i muslimanske snage ubile oko 2 650 i protjerale oko 340 000 Srba.

U vojnoj operaciji „Oluja“ na području RSK ubijeno je i nestalo gotovo 2 000 Srba, a protjerano oko 220 000, dok su u nastavku te akcije u BiH, pod nazivom „Maestral“, hrvatske oružane snage sa Petim korpusom Armije BiH, ubile još 655 i prognale oko 125 000 srpskih stanovnika.

Vojna operacija „Oluja“ preduzeta je uprkos tome što je dan ranije, najprije na sastanku u Ženevi, a zatim i u Beogradu, srpska delegacija prihvatila prijedlog međunarodne zajednice za mirnu reintegraciju u Hrvatsku, uz garancije da RSK neće biti napadnuta.

U Haškom tribunalu u toku je suđenje komandantima hrvatske vojske u „Oluji“, generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku pod optužbom za udruženi zločinački poduhvat čiji je cilj bio trajno uklanjanje Srba iz RSK i za druge ratne zločine.

Koordinatorka Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ za RS Mira Jovanović kaže da je u operaciji hrvatske vojske „Oluja“ na Krajinu oko 220 000 ljudi krenulo u izbjeglištvo.

Jovanović je navela da se na evidenciji „Veritasa“ nalaze imena 1 922 poginula i nestala lica srpske nacionalnosti tokom i poslije „Oluje“, od čega su 62 odsto bili civili među kojima je polovina starija od 60 godina.

Ona je rekla da se među žrtvama „Oluje“ nalaze 534 žene, 19 lica do 18 godina, od kojih devetoro djece do 14 godina, dok je na petrovačkoj cesti od bombardovanja hravatske avijacije stradalo četvoro djece od pet do 12 godina.

Govoreći o 15 godina obilježavanja progona Srba iz RSK, Jovanović je navela da će 6. avgusta u organizaciji „Veritasa“ u Svodnoj kod Novog Grada u 10.00 časova biti služen parastos, položeni vijenci i zapaljene svijeća, dok će u Osnovnoj školi u Svodni biti prikazan film „Tamo daleko na Petrovačkoj cesti“.

Ona je dodala da će 7. avgusta u opštini Bosanski Petrovac u Janjilama i Bravskom biti služen parastos i otkrivene spomen ploče, dok će u Driniću biti prikazan film „Tamo daleko na Petrovačkoj cesti“ i položeni vijenci.

Ostavi poruku