SHARE

У храму Свете тројице у Бањалуци данас у 11.00 часова биће служен парастос погинулим српским цивилима и војницима у војној акцији “Олуја”,у оквиру обиљежавања 15 година од прогона око 220 000 Срба из Републике Српске Крајине /РСК/.

Након парастоса у 11.40 часова предвиђено је полагање цвијећа на гробљу Свети Пантелија у Бањалуци, док ће у 12.05 часова бити организован скуп у просторијама Кола српских сестара, у организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске /РС/.

Прије 15 година извршен је напад на подручје бивше Републике Српске Крајине у Хрватској и 13 општина у БиХ, у којем су хрватске и муслиманске снаге убиле око 2 650 и протјерале око 340 000 Срба.

У војној операцији “Олуја” на подручју РСК убијено је и нестало готово 2 000 Срба, а протјерано око 220 000, док су у наставку те акције у БиХ, под називом “Маестрал”, хрватске оружане снаге са Петим корпусом Армије БиХ, убиле још 655 и прогнале око 125 000 српских становника.

Војна операција “Олуја” предузета је упркос томе што је дан раније, најприје на састанку у Женеви, а затим и у Београду, српска делегација прихватила приједлог међународне заједнице за мирну реинтеграцију у Хрватску, уз гаранције да РСК неће бити нападнута.

У Хашком трибуналу у току је суђење командантима хрватске војске у “Олуји”, генералима Анти Готовини, Младену Маркачу и Ивану Чермаку под оптужбом за удружени злочиначки подухват чији је циљ био трајно уклањање Срба из РСК и за друге ратне злочине.

Координаторка Документационо-информационог центра “Веритас” за РС Мира Јовановић каже да је у операцији хрватске војске “Олуја” на Крајину око 220 000 људи кренуло у избјеглиштво.

Јовановић је навела да се на евиденцији “Веритаса” налазе имена 1 922 погинула и нестала лица српске националности током и послије “Олује”, од чега су 62 одсто били цивили међу којима је половина старија од 60 година.

Она је рекла да се међу жртвама “Олује” налазе 534 жене, 19 лица до 18 година, од којих деветоро дјеце до 14 година, док је на петровачкој цести од бомбардовања храватске авијације страдало четворо дјеце од пет до 12 година.

Говорећи о 15 година обиљежавања прогона Срба из РСК, Јовановић је навела да ће 6. августа у организацији “Веритаса” у Сводној код Новог Града у 10.00 часова бити служен парастос, положени вијенци и запаљене свијећа, док ће у Основној школи у Сводни бити приказан филм “Тамо далеко на Петровачкој цести”.

Она је додала да ће 7. августа у општини Босански Петровац у Јањилама и Бравском бити служен парастос и откривене спомен плоче, док ће у Дринићу бити приказан филм “Тамо далеко на Петровачкој цести” и положени вијенци.

SHARE

Оставите одговор