Petnaesta godišnjica od progona oko 220 000 Srba iz Republike Srpske Krajine (RSK) u akciji Hrvatske vojske „Oluja“ obilježena je danas u Banjaluci služenjem parastosa poginulim srpskim civilima i vojnicima u crkvi Svete Trojice i polaganjem vijenaca na spomeniku poginulim borcima na banjalučkom groblju Sveti Pantelija.

Parastosu su prisustvovali izaslanik predsjednika Republike Srpske /RS/ Siniša Karan, savjetnik premijera RS Savo Lončar, predstavnici Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“, delegacije Narodne skupštine RS, republičkih nevladinih organizacija, Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, te porodice nestalih iz Krajine.

Nakon parastosa delegacije su položile vijence na spomeniku poginulim borcima na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci, a zatim je organizovan komemorativni skup u prostorijama Kola srpskih sestara.

Obilježavanje progona Srba iz RSK u Banjaluci organizovao je Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS.

Ispred hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci sinoć je prisluženo 7 000 svijeća u znak sjećanja na ubijene srpske civile i vojnike u operaciji „Oluja“ u RSK, a zatim je održan prigodan duhovno-umjetnički program.

Prije 15 godina izvršen je napad na područje bivše RSK u Hrvatskoj i 13 opština u BiH, u kojem su hrvatske i muslimanske snage ubile oko 2 650 i protjerale oko 340 000 Srba.

U vojnoj operaciji „Oluja“ na području RSK ubijeno je i nestalo gotovo 2 000 Srba, a protjerano oko 220 000, dok su u nastavku te akcije u BiH, pod nazivom „Maestral“, hrvatske oružane snage sa Petim korpusom Armije BiH, ubile još 655 i prognale oko 125 000 srpskih stanovnika.

Vojna operacija „Oluja“ preduzeta je uprkos tome što je dan ranije, najprije na sastanku u Ženevi, a zatim i u Beogradu, srpska delegacija prihvatila prijedlog međunarodne zajednice za mirnu reintegraciju u Hrvatsku, uz garancije da RSK neće biti napadnuta.

U Haškom tribunalu u toku je suđenje komandantima hrvatske vojske u „Oluji“, generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku pod optužbom za udruženi zločinački poduhvat čiji je cilj bio trajno uklanjanje Srba iz RSK i za druge ratne zločine.

Ostavi poruku