Петнаеста годишњица од прогона око 220 000 Срба из Републике Српске Крајине (РСК) у акцији Хрватске војске „Олуја“ обиљежена је данас у Бањалуци служењем парастоса погинулим српским цивилима и војницима у цркви Свете Тројице и полагањем вијенаца на споменику погинулим борцима на бањалучком гробљу Свети Пантелија.

Парастосу су присуствовали изасланик предсједника Републике Српске /РС/ Синиша Каран, савјетник премијера РС Саво Лончар, представници Документационо-информационог центра „Веритас“, делегације Народне скупштине РС, републичких невладиних организација, Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ, те породице несталих из Крајине.

Након парастоса делегације су положиле вијенце на споменику погинулим борцима на гробљу Свети Пантелија у Бањалуци, а затим је организован комеморативни скуп у просторијама Кола српских сестара.

Обиљежавање прогона Срба из РСК у Бањалуци организовао је Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе РС.

Испред храма Христа Спаситеља у Бањалуци синоћ је прислужено 7 000 свијећа у знак сјећања на убијене српске цивиле и војнике у операцији „Олуја“ у РСК, а затим је одржан пригодан духовно-умјетнички програм.

Прије 15 година извршен је напад на подручје бивше РСК у Хрватској и 13 општина у БиХ, у којем су хрватске и муслиманске снаге убиле око 2 650 и протјерале око 340 000 Срба.

У војној операцији „Олуја“ на подручју РСК убијено је и нестало готово 2 000 Срба, а протјерано око 220 000, док су у наставку те акције у БиХ, под називом „Маестрал“, хрватске оружане снаге са Петим корпусом Армије БиХ, убиле још 655 и прогнале око 125 000 српских становника.

Војна операција „Олуја“ предузета је упркос томе што је дан раније, најприје на састанку у Женеви, а затим и у Београду, српска делегација прихватила приједлог међународне заједнице за мирну реинтеграцију у Хрватску, уз гаранције да РСК неће бити нападнута.

У Хашком трибуналу у току је суђење командантима хрватске војске у „Олуји“, генералима Анти Готовини, Младену Маркачу и Ивану Чермаку под оптужбом за удружени злочиначки подухват чији је циљ био трајно уклањање Срба из РСК и за друге ратне злочине.

Ostavi poruku