После бројних признања на међународним фестивалима, филм „Медени месец“ Горана Паскаљевића нашао се и у конкуренцији за награду Европске филмске академије, која ће бити додељена крајем године.

Филм „Медени месец“ редитеља Горана Паскаљевића номинован је за награду Европске филмске академије, која ће свечано бити додељена крајем године, саопштио је овај српски редитељ.

Паскаљевић је агенцији Бета рекао да се за награду Европске филмске академије такмичи 40 филмова, од којих 20 предлажу земље великих кинематографија, по принципу да из једне земље може бити кандидован само један филм, а других 20 бирају чланови борда Академије, који чине 15 угледних филмских ствараоца.

Према Паскаљевићевим речима, почетком септембра гласа се електронским путем, прави се рејтинг листа у разним категоријама и на тај начин се одабере по пет најбољих у свакој од категорија (филм у целини, режија, сценарио, глума).

Након тога се поново гласа и крајем године се организује свечана додела награде у неком од великих европских градова.

„Медени месец“ освојио је награду публике на 50. Филмском фестивалу у Солуну, Гран при на 34. међународном фестивалу у Кливленду, у САД-у, као и на фестивалу Ле Арк у Француској.

Филм је освојио и Гран при, Златни клас и награду међународног жирија критике ФИПРЕСЦИ на 54. Међународном филмском фестивалу у шпанском граду Ваљадолиду.

Ostavi poruku