SHARE

Предсједавајућа Дома народа парламента БиХ Душанка Мајкић оцијенила је да је рад у овој институцији константно био на ивици између снажне жеље бошњачких политичара да се све пренесе на ниво БиХ и сталне борбе представника Републике Српске /РС/ да држави остану само надлежности које су плод Дејтонског споразума.

Она је за “Еуроблиц” рекла да су недавни догађаји у вези са доношењем Закона о попису становништва БиХ показали да ће утицај и став Народне скупштине РС, која бира делегате за Дом народа, бити пресудан у овом случају, као и убудуће, посебно када се ради о доношењу кључних одлука у парламенту БиХ.

Мајкићева је навела да је упутила писмо Народној скупштини у коме је затражила да се до краја августа, односно на првој наредној сједници одреди према овом законском приједлогу, посебно спорном члану 48, како би се добио коначан став који би био обавезујући за све српске делегате.

Према њеним рјечима, ситуација у вези са овим законом показала је да, уколико нема става Народне скупштине РС, поједини делегати који долазе из различитих партија то различито тумаче.

Мајкићева је истакла да је у Дому народа веома важно обезбиједити четири гласа /српска/ против, ако неки закон није повољан за РС и да се углавном у томе успијевало.

Она је навела да по пет делегата из сваког клуба није довољно за озбиљнији рад Дома народа, појаснивши да оба дома у парламену БиХ имају и своје и заједничке комисије, као и ад хок радна тијела која се повремено формирају.

“Мислим да није добро и ефикасно да било ко ради у више од двије комисије. У Представничком дому је нешто боља ситуација, али и тамо су оптерећења, посебно због појединаца јер се отприлике зна који људи могу и колики обим посла да понесу”, навела је Мајкић.

SHARE

Оставите одговор