Najmanje tri djeteta ubijena su u napadu na obdanište u gradu Zibo u provinciji Šandong na sjeveru Kine i to je posljednji u nizu sličnih napada širom te zemlje, izjavili su danas očevici i humanitarne organizacije.Međutim, lokalna bolnica, policija i vlasti nisu željeli da komentarišu izvještaje o napadu.

„Napad se desio juče popodne oko tri ili četiri časa. Troje djece je ubijeno, a troje povrijeđeno. Povrijeđena su i četiri nastavnika“, rekao je radnik iz drugog obdaništa u istoj stambenoj četvrti.

Drugi mještanin Ziboa, vlasnik obdaništa, rekao je da zna za napad, ali da nema podatke o poginulima i povrijeđenima.

Međutim, on je dodao da je od obdaništa u gradu zatraženo da ostanu zatvorena mjesec dana.

Organizacija „Informacioni centar za ljudska prava i demokratiju“, čije je sjedište u Hong Kongu navodi da je napadač upao u obdanište naoružan nožem i da je 16-oro djece ubijeno ili povrijeđeno. Prema podacima ove organizacije poginulo je četvoro djece.

U saopštenju se navodi da je gradska vlast i policija potvrdila da se napad dogodio ali da su odbili da objave broj mrtvih ili ranjenih.

Kineska novinska agencija Sinhua još nije objavila vijest o ovom napadu.

Ovaj napad je posljednji u nizu sličnih koji su izazvali šok u Kini i zbog čega je pojačano obezbjeđenje u školama.

U periodu od marta do maja ove godine dogodilo se najmanje pet napada većih razmjera na škole u Kini pri čemu je poginulo 17 lica, uključujući 15-oro djece, a više od 80 je povrijeđeno.

Dva napadača su već pogubljena dok su dvojica počinila samoubistvo. Peti osumnjičeni u junu je osuđen na smrt.

Ostavi poruku