Iranska državna televizija demantovala je izveštaje o jutrošnjem pokušaju ubistva predsednika Irana Mahmuda Ahmadinežada i prenela navode predsedničke kancelarije da „nije bilo takvog napada“.Arapski mediji su prethodno javili da je Ahmadinežad preživeo  bombaški napad na njegov konvoj u Iranu, da je u eksploziji ranjeno nekoliko ljudi i da je napadač uhapšen.

Ahmadinežad je, posle navodnog napada, održao govor na sportskom stadionu u zapadnom iranskom gradu Hamadan, a iranska televizija je uživo prenela snimak, na kojem deluje nepovredjeno. U tom izveštaju nije pomenut atentat na predsednika, podsetio je AP.

Rojters je prethodno izvestio, pozivajući se na izvor iz Ahmadinežadovog kabineta, da je napad izveden eksplozivnom napravom ručne proizvodnje dok je predsednik putovao ka Hamadanu.

„Jutros se dogodio napad. Predsedničko vozilo nije oštećeno“, rekao je taj izvor. „Istraga je u toku kako bi se utvrdilo ko stoji iza napada.“

Britanska agencija je navela da tvrdokorni Ahmadinežad, koji se obračunao sa opozicijom posle spornih predsedničkih izbora 2009. godine, ima mnoštvo neprijatelja ne samo u inostranstvu, već i u konzervativnim i reformističkim krugovima u samom Iranu.

Iranski predsednik je u ponedeljak izjavio da je uveren da Izrael kuje zaveru protiv njega.

„Glupi cionisti su unajmili plaćenike da me ubiju“, rekao je Ahmadinežad.

Ostavi poruku