Тужилаштво за ратне злочине Србије неће поднијети жалбу на одлуку британског суда да не изручи Србији бившег члана ратног Предсједништва БиХ Ејупа Ганића, јер је закључено да би то било нецјелисходно.„Након опсежне анализе закључено је да би у ситуацији када се се бивши члан ратног Председништва БиХ Ејуп Ганић већ налази у БиХ, улагање жалбе и сношење великих трошкова било нецелисходно, јер би чак и у случају успеха жалбе таква одлука била фактички неспроводива“, стоји у саопштењу Тужилаштва, које истиче да неће одустати од истраге улоге Ганића у злочинима.

Српско тужилаштво сматра да су у одлуци енглеског суда о екстрадицији пренебрегнуте неке чињенице и докази о учешћу Ганића у ратном злочину у Добровољачкој улици у Сарајеву маја 1992., те да су одређени политички разлози однијели превагу над правом и чињеницама.

Тужилаштво за ратне злочине истиче да и даље остаје чврсто при ставу да истрага о догађајима у Добровољачкој улици и о улози Ејупа Ганића у тим злочинима мора да буде завршена и наставиће истрагу до потпуног расвјетљавања свих чињеница и околности овог кривичног дијела.

У саопштењу се напомиње да је српско Тужилаштво обавило данас консултације са представницима Енглеске Краљевске тужилачке службе и правним заступницима Србије из Лондона око оправданости улагања жалбе на одлуку Екстрадиционог суда у предмету Ејупа Ганића.

Суд у Лондону одбио је прошле седмице захтјев власти Србије за екстрадицију Ганића, јер је оцијенио да је процес покренут из политичких разлога и Ганића пустио на слободу послије вишемјесечног кућног притвора.

У Београду је у децембру 2008. године покренута истрага против Ганића због основане сумње да је непосредно, заједно са другим лицима, супротно конкретним споразумима о мирном повлачењу јединица ЈНА из БиХ, издавао наређења за нападе на објекте ЈНА у Сарајеву – војну болницу, Дом ЈНА, колону санитетских возила и војну колону у Добровољачкој улици у мају 1992.

Према подацима Центра јавне безбједности Источног Сарајева, у Добровољачкој улици су у мају 1992. године убијена 42, а рањена 73 припадника ЈНА, док је заробљено 215.

Ганић је 1. марта ухапшен на лондонском аеродрому Хитроу по потјерници српског Интерпола, а десет дана касније је пуштен из екстрадиционог у кућни притвор, уз кауцију од 300.000 евра и забрану напуштања Велике Британије до одлуке суда о његовој екстрадицији.

Ostavi poruku