Haški tribunal saopštio je danas da je Tužilaštvo zatražilo od Sudskog veća da proglasi krivim i kazni hrvatske generale Antu Gotovinu sa 27 godina zatvora, Mladena Markača sa 23, a Ivana Čermaka sa 17 godina zatvora zbog ratnih zločina za vreme i nakon akcije „Oluja“ 1995. godine.

„Optuženi su počinili teška dela protiv srpskog stanovništva Krajine na diskriminirajućoj osnovi, uz posledice velikih razmera“, navelo je u tužilaštvo u dokumentu podnetom 16. jula.

„Njihovi zločini bili su opsežni i dugog trajanja, počinjeni su nasilni zločini uključujući ubistva, srpska je imovina sistematski pljačkana i neselektivno razarana, više od 90.000 Srba prisilno je raseljeno s jasnom namjerom da se ne vrate i u tom smislu su preduzeti koraci i pri tome je medjunarodna zajednica konstantno dovodjena u zabludu“, navodi se aktu haškog Tužilaštva.

Svaki od optuženih hrvatskih generala „igrao je aktivnu i značajnu ulogu u progonu srpskog stanovništva“.

Tužilaštvo smatra da je dokazalo da su trojica optuženih generala delila zajednički zločinački cilj i doprinela njegovoj realizaciji.              „Gotovina i Markač učestvovali su u tome od samog početka, učestvujući u planiranju i artiljerijskim napadima na civile, a svoje su potčinjene koristili u vršenju zločina za vreme u i nakon Oluje“, ističe se u aktu tužilaštva suda u Hagu.

Iako se Čermak pridružio udruženom zločinačkom poduhvatu  nakon početka artiljerijskih napada, tužilaštvo smatra da je odigrao glavnu ulogu u olakšavanju vršenja krivičnih dela i ostvarenju zajedničkog cilja zločinačkog podihvata.

Haški tužioci ističu da su dokazali da su sva trojica optuženih propustila da obezbede poštovanje zakona i običaja ratovanja.

„Oni su u toj dužnosti zakazali i izdavali su komande koje su  predstavljale krivična dela, a u nekim su slučajevima prikrivali zločinačko ponašanje koga su nedvosmisleno bili svesni“.

„Sva trojica optuženih dobrovoljno su učestvovala u zločinima koji su im stavljeni na teret, pri čemu su Gotovina i Markač pokazali entuzijazam u provodjenju udruženog zločinačkog poduhvata“, ističe se u aktu haškog tužilaštva.

U dokumentu se detaljno opisuje uloga drugih pripadnika udruženog zločinačkog poduhvata.

Nakon, sada pokojnih predsednika Franje Tudjmana i ministra odbrane Gojka Šuška, tužilaštvo na treće mesto stavlja tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Ivana Jarnjaka, a na četvrto tadašnjeg ministra obnove Juru Radića.

Kao neki od učesnika navodili su se i sada pokojni načelnici glavnog štaba Hrvatske vojske Zvonimir Červenko i Janko Bobetko, kao i generali Mirko Norac i Rahim Ademi kojima je sudjeno za ratne zločine u Medačkom džepu, a Norcu i za likvidacije Srba po Gospiću 1991. godine.

Iako je u dodatku optužnice iz 2007. bio uvršten i obaveštajni rukovodilac Markica Rebić, njegovu ulogu tužilaštvo u završnom aktu ne spominje.

Ostavi poruku