Насловна Вијести Штрбац: Активирати план „З 4“

Штрбац: Активирати план „З 4“

0

Шеф Документационо-информативног центра „Веритас“ Саво Штрбац рекао је у Бања Луци да је статус прогнаних Срба у Хрватској након 15 година егзодуса могуће решити једино активирањем и применом плана „З4“ са почетка 1995. године.Штрбац је на конференцији за новинаре у Бања Луци, посвећеној 15-ој годишњици од хрватске акције „Олуја“, рекао да Срби у Хрватској верују да аутори овај план нису правили за једнократну употребу или за тадашње челнике Хрватске, Републике Српске Крајине или СР Југославије.

„Овај план је радјен на основу оптималних историјских и тадашњих околности и чињеница, како би се убудуће за сва времена на најбољи могући начин решили дуги историјски спорови измедју хрватског и српског народа на простору Хрватске и избјегли крвави ратни сукоби“, истакао је Штрбац.

План „З4“ 1995. године предложили су медјународни посредници, а подразумевао је широку аутономију за Србе у Хрватској.

Говорећи о хрватској акцији „Олуја“, Штрбац је рекао да се на евиденцији „Веритаса“ налазе имена 1 922 погинулих и несталих Срба у овој акцији и после, од чега 1 192 цивила или 62 одсто, од којих је половина била старија од 60 година.

Штрбац је подсетио да је медју жртвама „Олује“ било и 19 особа до 18 година старости.

„Од укупног броја жртава до сада је решена судбина 894 лица, док се на евиденцији несталих води још 1 028 лица, од чега 669 цивила медју којима 342 жене“, рекао је Штрбац.

Он је навео да Хрватска и даље без ваљаног разлога избегава ексхумације познатих места укопа најмање 438 посмртних остатака Срба углавном под ознаком „непознат“ и идентификације 268 ексхумираних посмртних остатака.

Подсећајући да је тада прогнано око 220 хиљада крајишких Срба, Штрбац је рекао да Срби који су из Хрватске прогнани и расељени широм света очекују значајнију помоћ медјународне заједнице на решавању њихових питања, посебно статуса, јер би се једино тако донекле исправила велика историјска и људска неправда којој је и сама „кумовала“ према Србима из Хрватске.

Штрбац очекује да ће Хашки трибунал до краја ове године изрећи осудјујућу пресуду хрватским генералима Анти Готовини, Младену Маркачу и Ивану Чермаку за злочине почињене над Србима у војној операцији „Олуја“ 1995.године.

„Квантитет и квалитет доказа изведених у току главног претреса од Тужилаштва и Судског већа учвршћује оптимизам крајишких Срба да ће пресуда бити осудјујућа“, рекао је Штрбац.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version