Šef Dokumentaciono-informativnog centra „Veritas“ Savo Štrbac rekao je u Banja Luci da je status prognanih Srba u Hrvatskoj nakon 15 godina egzodusa moguće rešiti jedino aktiviranjem i primenom plana „Z4“ sa početka 1995. godine.Štrbac je na konferenciji za novinare u Banja Luci, posvećenoj 15-oj godišnjici od hrvatske akcije „Oluja“, rekao da Srbi u Hrvatskoj veruju da autori ovaj plan nisu pravili za jednokratnu upotrebu ili za tadašnje čelnike Hrvatske, Republike Srpske Krajine ili SR Jugoslavije.

„Ovaj plan je radjen na osnovu optimalnih istorijskih i tadašnjih okolnosti i činjenica, kako bi se ubuduće za sva vremena na najbolji mogući način rešili dugi istorijski sporovi izmedju hrvatskog i srpskog naroda na prostoru Hrvatske i izbjegli krvavi ratni sukobi“, istakao je Štrbac.

Plan „Z4“ 1995. godine predložili su medjunarodni posrednici, a podrazumevao je široku autonomiju za Srbe u Hrvatskoj.

Govoreći o hrvatskoj akciji „Oluja“, Štrbac je rekao da se na evidenciji „Veritasa“ nalaze imena 1 922 poginulih i nestalih Srba u ovoj akciji i posle, od čega 1 192 civila ili 62 odsto, od kojih je polovina bila starija od 60 godina.

Štrbac je podsetio da je medju žrtvama „Oluje“ bilo i 19 osoba do 18 godina starosti.

„Od ukupnog broja žrtava do sada je rešena sudbina 894 lica, dok se na evidenciji nestalih vodi još 1 028 lica, od čega 669 civila medju kojima 342 žene“, rekao je Štrbac.

On je naveo da Hrvatska i dalje bez valjanog razloga izbegava ekshumacije poznatih mesta ukopa najmanje 438 posmrtnih ostataka Srba uglavnom pod oznakom „nepoznat“ i identifikacije 268 ekshumiranih posmrtnih ostataka.

Podsećajući da je tada prognano oko 220 hiljada krajiških Srba, Štrbac je rekao da Srbi koji su iz Hrvatske prognani i raseljeni širom sveta očekuju značajniju pomoć medjunarodne zajednice na rešavanju njihovih pitanja, posebno statusa, jer bi se jedino tako donekle ispravila velika istorijska i ljudska nepravda kojoj je i sama „kumovala“ prema Srbima iz Hrvatske.

Štrbac očekuje da će Haški tribunal do kraja ove godine izreći osudjujuću presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku za zločine počinjene nad Srbima u vojnoj operaciji „Oluja“ 1995.godine.

„Kvantitet i kvalitet dokaza izvedenih u toku glavnog pretresa od Tužilaštva i Sudskog veća učvršćuje optimizam krajiških Srba da će presuda biti osudjujuća“, rekao je Štrbac.

Ostavi poruku