Ruska Federacija će i nakon savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde u Hagu nastaviti da podržava teritorijalnu cjelovitost i suverenitet Srbijei smatra da Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN ostaje najvažniji temelj rješavanja kosovskog pitanja, izjavio je ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan Harčenko.

Ambasador Harčenko je u intervujuu Srni pojasnio da se savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde tiče deklaracije o nezavisnosti Kosova, ali da taj sud nije u širem smislu razmatrao pravo kosovskih Albanaca na samoopredjeljenje i jednostrano otcjepljenje od Srbije.

On je dodao da Međunarodni sud pravde nije razmotrio ni posljedice jednostrano proglašene nezavisnosti, niti je razmatrao da li je Kosovo država ili nije u pravnom smislu.

„Takođe nije razmotrio ni pitanje priznanja Kosova od strane niza država. Ruska Federacija, bez obzira na savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde smatra da dugoročno, sveobuhvatno i pravedno rješenje za Kosovo može biti postignuto jedino uz razgovor zainteresovanih strana na osnovu međunarodnog prava“ , naglasio je on.

Govoreći o širem kontekstu savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde, ruski ambasador je rekao da Moskva podržava teritorijalni suverenitet i cjelovitost Srbije, ali isto tako i na osnovu Dejtona i drugih međunarodnih i nacionalih odluka uvažava i poštuje suverenitet i teritorijalnu cjelovitost BiH.

„U našoj međunarodnoj politici i odnosima sa Sarajevom polazimo od toga i to je temelj za naše odnose. Što se tiče BiH, ako se želi govoriti o stabilnosti postoji neophodnost uvažavanja teritorijalne cjelovitosti BiH kao države, ali i uvažavanje entitetske organizacije države“, rekao je ruski ambasador.

Govoreći o neformalnim najavama robusnije politike EU prema BiH, ambasador Harčenko je posjetio da nije bilo takvih rasprava u okviru Savjeta za provođenje mira.

„Rusija polazi od toga da postoji jedinstvena odluka PIK-a koja se tiče tranzicije OHR u misiju specijalnog predstavnika EU, zatvaranje OHR-a i eliminisanje bonskih ovlaštenja“, rekao je on.

Ruski ambasador je podsjetio da se taj cijeli koncept temelji na saznanju da je u sadašnjim političkim prilikama nemoguća robusnija politika, odnosno da politika pritisaka i sankcija nije u skladu sa prilikama u BiH, bilo da je riječ o državi u cjelini bilo pojedinačno u entitetima.

„Dodatni pritisci izazivaju negativan odgovor. Polazimo od toga da ako se želi stabilnost i uvažavanje principa Dejtona, međunarodna zajednica mora odustati od politike koja liči na želju za očuvanjem protektorata“, pojasnio je Harčenko.

On je ocjenio da je sada je vrijeme za drugu politiku u BiH koja je više savjetodavna i koja se provodi uz realizaciju koncepta zatvaranja OHR- a.

Ostavi poruku