Шумски пожари у Русији у посљедњих 24 часа наставили су да се шире а изузетно висока температура не смањује се у западном дијелу земље, саопштило је руско Министарство за ванредне ситуације.„У току последња 24 часа регистровано је 323 нових шумских пожара, а 247 је угашено“, наводи Министарство на свом интернет сајту

Више од 180.000 спасилаца при Министарству иностраних послова као и 200 војника и 3 000 припадника Министарства унутрашњих послова бори се са ватреном стихијом која је захватила површину од 172 000 хектара.

Министарство наводи да је 50 нових пожара тресета регистровано углавном у региону Москве.

„Екстремно висока температура отежава гашење, а на жалост побољшање временских услова не може се очекивати прије краја седмице“, изјавио је Владимир Степанов, високи званичник руског Минстарства за ванредне ситуације.

Метеоролошка служба предвиђа да ће температура данас бити око 40 степени Целзијуса у главном граду и околном региону уз смањењу видљивост до 1 000 метара због дима.

У западном дијелу Русије према прогнозама температура би крајем седмице могла премашити 40 степени Целзијуса.

Руски предсједник Дмитриј Медведев прогласио је јуче ванредно стање у седам руских региона који су највише захваћени шумских пожарима и у којима је до сада погинуло најмање 40 лица, а више од 2 000 је остало без крова над главом.

Ostavi poruku