SHARE

У организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске /РС/, у Бањалуци ће данас и сутра бити обиљежено 15 година од прогона Срба из Републике Српске Крајине /РСК/.Програм обиљежавања прогона Срба из РСК почиње вечерас у 20.30 часова традиционалним паљењем свијећа у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци, док је за 21.00 час предвиђено обраћање званичника и пригодан духовно-умјетнички програм.

Предсједник Пододбора за обиљежавање значајних историјских догађаја Велимир Дуњић најавио је да ће сутра у 11.00 часова у храму Свете Тројице у Бањалуци бити одржан парастос погинулим српским цивилима и војницима, у 11.40 часова полагање цвијећа на гробљу Свети Пантелија у Бањалуци, док ће у 12.05 часова бити организован скуп у просторијама Кола српских сестара.

Координатор Документационо-информационог центра “Веритас” за РС Мира Јовановић подсјетила је јуче на конференцији за новинаре да је у операцији хрватске војске “Олуја” на Крајину око 220 000 људи кренуло у избјеглиштво.

Јовановићева је навела да се на евиденцији “Веритаса” налазе имена 1 922 погинула и нестала лица српске националности током и послије “Олује”, од којих су 62 одсто били цивили међу којима је половина старија од 60 година.

Она је рекла да се међу жртвама “Олује” налазе 534 жене, 19 лица млађих од 18 година, од којих деветеро дјеце до 14 година, док је на петровачкој цести од бомбардовања храватске авијације страдало четворо дјеце од пет до 12 година.

Говорећи о 15 година обиљежавања прогона Срба из РСК, Јовановићева је рекла да ће данас у 12.30 часова у Банском двору у Бањалуци бити отворена изложба под називом “Егзодус Крајишника”, а да ће у четвртак, 5. августа, у 19.00 часова бити одржана промоција “Хронике” и Зборника “Веритаса”.

Јовановићева је навела да ће 6. августа у организацији “Веритаса” у Сводној код Новог Града у 10.00 часова бити служен парастос и полагање вијенаца и паљење свијећа, док ће у Основној школи у Сводни бити приказан филм “Тамо далеко на Петровачкој цести” и промоција “Хронике” и Зборника.

Она је додала да ће 7. августа у општини Босански Петровац у Јањилама и Бравском бити служен парастос и откривене спомен плоче, док ће у Дринићу бити приказан филм “Тамо далеко на Петровачкој цести” и полагање вијенаца.

SHARE

Оставите одговор