U organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske /RS/, u Banjaluci će danas i sutra biti obilježeno 15 godina od progona Srba iz Republike Srpske Krajine /RSK/.Program obilježavanja progona Srba iz RSK počinje večeras u 20.30 časova tradicionalnim paljenjem svijeća u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, dok je za 21.00 čas predviđeno obraćanje zvaničnika i prigodan duhovno-umjetnički program.

Predsjednik Pododbora za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić najavio je da će sutra u 11.00 časova u hramu Svete Trojice u Banjaluci biti održan parastos poginulim srpskim civilima i vojnicima, u 11.40 časova polaganje cvijeća na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci, dok će u 12.05 časova biti organizovan skup u prostorijama Kola srpskih sestara.

Koordinator Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ za RS Mira Jovanović podsjetila je juče na konferenciji za novinare da je u operaciji hrvatske vojske „Oluja“ na Krajinu oko 220 000 ljudi krenulo u izbjeglištvo.

Jovanovićeva je navela da se na evidenciji „Veritasa“ nalaze imena 1 922 poginula i nestala lica srpske nacionalnosti tokom i poslije „Oluje“, od kojih su 62 odsto bili civili među kojima je polovina starija od 60 godina.

Ona je rekla da se među žrtvama „Oluje“ nalaze 534 žene, 19 lica mlađih od 18 godina, od kojih devetero djece do 14 godina, dok je na petrovačkoj cesti od bombardovanja hravatske avijacije stradalo četvoro djece od pet do 12 godina.

Govoreći o 15 godina obilježavanja progona Srba iz RSK, Jovanovićeva je rekla da će danas u 12.30 časova u Banskom dvoru u Banjaluci biti otvorena izložba pod nazivom „Egzodus Krajišnika“, a da će u četvrtak, 5. avgusta, u 19.00 časova biti održana promocija „Hronike“ i Zbornika „Veritasa“.

Jovanovićeva je navela da će 6. avgusta u organizaciji „Veritasa“ u Svodnoj kod Novog Grada u 10.00 časova biti služen parastos i polaganje vijenaca i paljenje svijeća, dok će u Osnovnoj školi u Svodni biti prikazan film „Tamo daleko na Petrovačkoj cesti“ i promocija „Hronike“ i Zbornika.

Ona je dodala da će 7. avgusta u opštini Bosanski Petrovac u Janjilama i Bravskom biti služen parastos i otkrivene spomen ploče, dok će u Driniću biti prikazan film „Tamo daleko na Petrovačkoj cesti“ i polaganje vijenaca.

Ostavi poruku