Član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić pokazao je da je bio uključen u stradanja srpskog naroda u BiH, jer je priznao da je na širem području Sarajeva stradalo 5 000 srpskih vojnika, rekao je Staša Košarac, rukovodilac Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih Republike Srpske.

„Očigledno je da Ganić raspolaže mnoštvom informacija i bilo bi realno da bude aktivan i u procesima protiv bošnjačkih lidera koji su bili umiješani u zločine nad Srbima, jer ne treba zaboraviti da je i prikrivanje ratnog zločina krivično djelo“, rekao je Košarac za „Fokus“.

On očekuje da će Ganić i ostali odgovarati za zločine i organizovanje stradanja srpskog naroda.

„Svi iz Predsjedništva tadašnje RBiH moraju biti odgovorni, jer je u Sarajevu bilo 126 logora, a niko nije uradio ništa da bi spriječio njihovo postojanje. Niko ne može biti amnestiran od svega toga“, istakao je Košarac.

Koordinator Tima MUP RS za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina Simo Tuševljak smatra da je Ganić pokazao da raspolaže mnogim podacima o zločinima nad Srbima, ne samo u Sarajevu, nego i na drugim mjestima u BiH.

„Ganić je jedan od najodgovornijih iz tadašnjeg rukovodstva BiH koji su planirali, organizovali i učestvavali u zločinima nad srpskim narodom u Sarajevu i na drugim mjestima. Tužilaštvu BiH podnijeli smo prijave protiv Ganića, ne samo za dešavanja u Dobrovoljačkoj ulici, nego i za druge zločine nad Srbima koji su se desili u BiH, o kojima sada ne bih mogao da govorim“, rekao je Tuševljak.

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić istakao je da je Ganić početkom devedesetih godina prošlog vijeka kreirao politiku koja je dovela do stradanja srpskog naroda. Prema njegovim riječima, sasvim je jasno da je Ganić bio i jedan o kreatora rata, jer je želio da se realizuje akcija „čišćenja“ Srba iz BiH.

„Ganić je bio alfa i omega za stradanja Srba i u Sarajevu i u Tuzli i na drugim mjestima. Iako je izjavio da je u Dobrovoljačkoj ulici stradalo šest vojnika, to znači da priznaje da su tamo golobradi vojnici izgubili život“, rekao je Dukić.

Član Skupštine Boračke organizacije RS Mihajlo Parađina tvrdi da je Ganić jasno pokazao da je bio upoznat sa sarajevskim ratištem, jer je rekao koliko je srpskih vojnika stradalo.

„Sarajevski Srbi su najveći stradalinici proteklog rata, jer je ovaj grad bio tamnica i logor smrti za srpski narod. Neizbježna je Ganićeva ključna odgovornost za Dobrovoljačku ulicu, ali je sasvim jasno da on zna istinu i o stradanju Srba u Trnovu, Čemernu i na drugim mjestima“, rekao je Parađina.

Ejup Ganić je za federalne medije rekao da je oko Sarajeva poginulo 5 000 srpskih vojnika, a da se Srbija „svezala za šest vojnika koji su poginuli u Dobrovoljačkoj“.

Ostavi poruku