Члан ратног Предсједништва БиХ Ејуп Ганић показао је да је био укључен у страдања српског народа у БиХ, јер је признао да је на ширем подручју Сарајева страдало 5 000 српских војника, рекао је Сташа Кошарац, руководилац Тима за координацију активности истраживања ратних злочина и тражења несталих Републике Српске.

„Очигледно је да Ганић располаже мноштвом информација и било би реално да буде активан и у процесима против бошњачких лидера који су били умијешани у злочине над Србима, јер не треба заборавити да је и прикривање ратног злочина кривично дјело“, рекао је Кошарац за „Фокус“.

Он очекује да ће Ганић и остали одговарати за злочине и организовање страдања српског народа.

„Сви из Предсједништва тадашње РБиХ морају бити одговорни, јер је у Сарајеву било 126 логора, а нико није урадио ништа да би спријечио њихово постојање. Нико не може бити амнестиран од свега тога“, истакао је Кошарац.

Координатор Тима МУП РС за истраживање и документовање ратних злочина Симо Тушевљак сматра да је Ганић показао да располаже многим подацима о злочинима над Србима, не само у Сарајеву, него и на другим мјестима у БиХ.

„Ганић је један од најодговорнијих из тадашњег руководства БиХ који су планирали, организовали и учествавали у злочинима над српским народом у Сарајеву и на другим мјестима. Тужилаштву БиХ поднијели смо пријаве против Ганића, не само за дешавања у Добровољачкој улици, него и за друге злочине над Србима који су се десили у БиХ, о којима сада не бих могао да говорим“, рекао је Тушевљак.

Предсједник Савеза логораша РС Бранислав Дукић истакао је да је Ганић почетком деведесетих година прошлог вијека креирао политику која је довела до страдања српског народа. Према његовим ријечима, сасвим је јасно да је Ганић био и један о креатора рата, јер је желио да се реализује акција „чишћења“ Срба из БиХ.

„Ганић је био алфа и омега за страдања Срба и у Сарајеву и у Тузли и на другим мјестима. Иако је изјавио да је у Добровољачкој улици страдало шест војника, то значи да признаје да су тамо голобради војници изгубили живот“, рекао је Дукић.

Члан Скупштине Борачке организације РС Михајло Парађина тврди да је Ганић јасно показао да је био упознат са сарајевским ратиштем, јер је рекао колико је српских војника страдало.

„Сарајевски Срби су највећи страдалиници протеклог рата, јер је овај град био тамница и логор смрти за српски народ. Неизбјежна је Ганићева кључна одговорност за Добровољачку улицу, али је сасвим јасно да он зна истину и о страдању Срба у Трнову, Чемерну и на другим мјестима“, рекао је Парађина.

Ејуп Ганић је за федералне медије рекао да је око Сарајева погинуло 5 000 српских војника, а да се Србија „свезала за шест војника који су погинули у Добровољачкој“.

Ostavi poruku