Насловна Вијести Данас затварање оштећене бушотине

Данас затварање оштећене бушотине

0

Компанија „Бритиш петролеум“ данас ће почети дуго очекивану операцију трајног затварања оштећене нафтне бушотине у Мексичком заливу, под условом да не буде проблема са прелиминарним тестовима, саопштили су званичници.Акција затварања бушотине биће покренута три мјесеца послије експлозије на нафтној платформи, што је изазвао највећу еколошку катастрофу у историји САД.

Амерички званичниици који надгледају акцију санирања штете у Мексичком заливу кажу да се инжењери припремају да упумпају мјешавину цемента и муља у бушотину.

Пет до седам дана касније исти материјал биће упумпан у помоћну бушотну, која је направљена у међувремену, што ће трајно запечатити оштећени бунар.

У теорији, цемент и муљ би требало да потисну нафту и гас назад у резервоар испод морског дна. Уколико притисак у бушотини остане стабилан и не буде нових цурења, на крају ће се сипати чист цемент који ће затворити врх бушотине.

Бушотина је привремено затворна већ двије седмице, након што је од 20. априла сваког дана у океан испуштала 60 000 барела нафте. Катастрофа је почела експлозијом на патформи у близини обале Луизијане, када је погинуло 11 радника.

Прошле седмице, „Бритиш петролеум“ пријавио је рекордан губитак од 17 милијарди долара, укључујући средства од 32 милијарди долара која је издвојио за санирање штете.

Изливена нафта изазвала је еколошку катастрофу и опустошила обале четири америчке

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version