Kompanija „Britiš petroleum“ danas će početi dugo očekivanu operaciju trajnog zatvaranja oštećene naftne bušotine u Meksičkom zalivu, pod uslovom da ne bude problema sa preliminarnim testovima, saopštili su zvaničnici.Akcija zatvaranja bušotine biće pokrenuta tri mjeseca poslije eksplozije na naftnoj platformi, što je izazvao najveću ekološku katastrofu u istoriji SAD.

Američki zvaničniici koji nadgledaju akciju saniranja štete u Meksičkom zalivu kažu da se inženjeri pripremaju da upumpaju mješavinu cementa i mulja u bušotinu.

Pet do sedam dana kasnije isti materijal biće upumpan u pomoćnu bušotnu, koja je napravljena u međuvremenu, što će trajno zapečatiti oštećeni bunar.

U teoriji, cement i mulj bi trebalo da potisnu naftu i gas nazad u rezervoar ispod morskog dna. Ukoliko pritisak u bušotini ostane stabilan i ne bude novih curenja, na kraju će se sipati čist cement koji će zatvoriti vrh bušotine.

Bušotina je privremeno zatvorna već dvije sedmice, nakon što je od 20. aprila svakog dana u okean ispuštala 60 000 barela nafte. Katastrofa je počela eksplozijom na patformi u blizini obale Luizijane, kada je poginulo 11 radnika.

Prošle sedmice, „Britiš petroleum“ prijavio je rekordan gubitak od 17 milijardi dolara, uključujući sredstva od 32 milijardi dolara koja je izdvojio za saniranje štete.

Izlivena nafta izazvala je ekološku katastrofu i opustošila obale četiri američke

Ostavi poruku