Насловна Босна и Херцеговина Вукчевић: Данас одлучивање о жалби на пресуду лондонског суда

Вукчевић: Данас одлучивање о жалби на пресуду лондонског суда

0

Тужилаштво за ратне злочине у Београду данас ће донијети одлуку о жалби на одлуку Суда за екстрадиције у Лондону који је средином прошле седмице одбио да Србији изручи бившег члана ратног предсједништва БиХ Ејупа Ганића који се терети за злочин над војницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године, изјавио је српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић.

Он је истакао да Тужилаштво пажљиво анализира пресуду лондонског суда од 27. јула и да је већ „утврдило одређене мањкавости и погрешно закључивање о одлучним чињеницама“.

„Данас ћемо разговарати путем видео-везе са енглеским краљевским тужилаштвом и донети одлуку о жалби“, рекао је Вукчевић за београдске „Вечерње новости“.

Он је одбацио тврдње Ганићеве одбране и страних медија да је Србија нудила да одустане од захтјева за екстрадицију уколико БиХ призна Резолуцију о Сребреници усвојену у Скупштини Србије.

„За мене је релевантан допис Министарства правде Србије у коме је на питање лондонског екстрадиционог суда недвосмислено одговорено да не постоје никакви политички договори у вези са овим предметом. Да ли су политичари разговарали о нечем другом што би помогло да у једном деликатном тренутку ситуација у региону буде релаксирана, ја не знам“, рекао је Вукчевић.

Примјетивши како не сматра да то може бити предмет политичке трговине, Вукчевић је истакао да ће упорно постављати питање зашто нема правосудног одговора на питање ко је убио 42 војника и ранио њих 73 у Добровољачкој улици.

Он је нагласио да је лондонски суд „поклонио вјеру исказу Дамира Арнаута, Ганићевог правног савјетника, који је свједочио о наводним дипломатским преговорима између министарстава спољних послова Србије и БиХ уз посредовање Турске“.

Српски тужилац сматра да је „још већи апсурд то што је суд у Лондону „поклонио вјеру свједочењу Филипа Алкока, а прихватио је и наводе одбране, да су се против Ганића већ водиле двије истраге и да су донесене одлуке да се против њега не покрене поступак“.

„Те одлуке не постоје, истрага против Ганића у БиХ ни данас није затворена, што је потврдио и Милорад Барашин, главни тужилац БиХ“, подсјетио је Вукчевић.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version