Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић изјавио је да очекује да ће Тужилаштво БиХ покренути процедуру одговорности Хариса Силајџића и Крешимира Зубака, као јединих живих потписника Сплитске декларације која је претходила извођењу операције хрватске војске „Олуја“ 1995. године на Републику Српску Крајину /РСК/ и других војних операција на подручју Српске.

Велимировић је на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци подсјетио да је Републички центар за истраживање ратних злочина раније покренуо иницијативу да се прикупи документација за процесуирање за удружени злочиначки подухват против Силајџића и Зубака, јединих живих потписника Сплитске декларације.

Према његовим ријечима, одговорност Силајџића биће покренута посебно због тога што је у то вријеме био предсједник владе БиХ и што су злочини евидентно почињени не само на простору РСК, већ и на простору Српске, гдје је осим материјалних разарања забиљежено више хиљада погинулих и убијених цивила, а посебно заробљених припадника Војске РС.

Он је рекао да је дио документације о овим ратним злочинима прослијеђен Тужилатву БиХ кроз извјештаје МУП-а РС, због чега се очекује да ће Тужилаштво БиХ преузети то процесуирање уколико га оцијени сложеним или ће га препустити надлежним окружним и кантоналним тужилаштвима на просторима гдје су ти злочини и почињени.

Велимировић је подсјетио да је операција Хрватске војске на РСК „Олуја“ почела 4. августа 1995. године и да су након два дана кренуле избјегличке колоне из далматинско-личког подручја преко Мартин Брода, Дрвара према Приједору и Бањалуци, а друга колона из правца Кордуна и Баније преко Двора на Уни и Новог Града према Бањалуци.

Он је истакао да Хрватској тада није било довољно да војно дјелује свим расположивим капацитетима на Крајину, већ је предузела и војне акције на подручју РС, а најзначајније су бомбардовање, односно ракетирање избјегличких колона на петровачкој цести у мјесту Јањела између Петровца и Кључа 6. августа 1995. године у којој је било девет људских жртава и бомбардовање у мјесту Сводна између Новог Града и Приједора у којој је пет лица погинуло.

Велимировић је рекао да је МУП РС извршио увиђаје и документовао догађаје у мјесту Сводна, а да ових дана звршава извјештај за петровачку цесту и одговорност за тај догађај који ће бити прослијеђени Тужилаштву БиХ.

Он је подсјетио да је прошле године МУП РС поднио извјештај против одговорних лица за дјеловање хрватске војске на подручју Гламоча и Грахова у операцијама које су претходиле операцији „Олуја“, закључујући да сви ти догађаји произлазе из Сплитске декларације, која је 22. јула 1995. године потписана између Хрватске, БиХ и Херцег-Босне.

Ostavi poruku