Direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović izjavio je da očekuje da će Tužilaštvo BiH pokrenuti proceduru odgovornosti Harisa Silajdžića i Krešimira Zubaka,kao jedinih živih potpisnika Splitske deklaracije koja je prethodila izvođenju operacije hrvatske vojske „Oluja“ 1995. godine na Republiku Srpsku Krajinu /RSK/ i drugih vojnih operacija na području Srpske.

Velimirović je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci podsjetio da je Republički centar za istraživanje ratnih zločina ranije pokrenuo inicijativu da se prikupi dokumentacija za procesuiranje za udruženi zločinački poduhvat protiv Silajdžića i Zubaka, jedinih živih potpisnika Splitske deklaracije.

Prema njegovim riječima, odgovornost Silajdžića biće pokrenuta posebno zbog toga što je u to vrijeme bio predsjednik vlade BiH i što su zločini evidentno počinjeni ne samo na prostoru RSK, već i na prostoru Srpske, gdje je osim materijalnih razaranja zabilježeno više hiljada poginulih i ubijenih civila, a posebno zarobljenih pripadnika Vojske RS.

On je rekao da je dio dokumentacije o ovim ratnim zločinima proslijeđen Tužilatvu BiH kroz izvještaje MUP-a RS, zbog čega se očekuje da će Tužilaštvo BiH preuzeti to procesuiranje ukoliko ga ocijeni složenim ili će ga prepustiti nadležnim okružnim i kantonalnim tužilaštvima na prostorima gdje su ti zločini i počinjeni.

Velimirović je podsjetio da je operacija Hrvatske vojske na RSK „Oluja“ počela 4. avgusta 1995. godine i da su nakon dva dana krenule izbjegličke kolone iz dalmatinsko-ličkog područja preko Martin Broda, Drvara prema Prijedoru i Banjaluci, a druga kolona iz pravca Korduna i Banije preko Dvora na Uni i Novog Grada prema Banjaluci.

On je istakao da Hrvatskoj tada nije bilo dovoljno da vojno djeluje svim raspoloživim kapacitetima na Krajinu, već je preduzela i vojne akcije na području RS, a najznačajnije su bombardovanje, odnosno raketiranje izbjegličkih kolona na petrovačkoj cesti u mjestu Janjela između Petrovca i Ključa 6. avgusta 1995. godine u kojoj je bilo devet ljudskih žrtava i bombardovanje u mjestu Svodna između Novog Grada i Prijedora u kojoj je pet lica poginulo.

Velimirović je rekao da je MUP RS izvršio uviđaje i dokumentovao događaje u mjestu Svodna, a da ovih dana zvršava izvještaj za petrovačku cestu i odgovornost za taj događaj koji će biti proslijeđeni Tužilaštvu BiH.

On je podsjetio da je prošle godine MUP RS podnio izvještaj protiv odgovornih lica za djelovanje hrvatske vojske na području Glamoča i Grahova u operacijama koje su prethodile operaciji „Oluja“, zaključujući da svi ti događaji proizlaze iz Splitske deklaracije, koja je 22. jula 1995. godine potpisana između Hrvatske, BiH i Herceg-Bosne.

Ostavi poruku