SHARE

Литургију и парастос у помен на 5 500 Срба и 50 Јевреја страдалих од усташког ножа о Илиндану 1941. године на Шушњару данас је у Санском Мосту служио Његово преосвештенство владика бихаћко-петровачки Хризостом, уз саслужење свештенства.Владика Хризостом је у обраћању окупљеним поштоваоцима сјени страдалих Срба и Јевреја поручио да се мора чувати успомена на сваку невину жртву, а прије свега на сваку жртву у рјешавању такозваног српског питања у Независној држави Хрватској: трећину побити, трећину покатоличити и трећину протјерати.

“Гробови говоре, упркос онима који су их хтјели ућуткати 1941. године о Огњеној Марији и Илиндану. Мислимо на народ који је овим путевима таљигао прије 69 године – искрварен, гладан и жедан – да би на овом мјесту био убијен, поклан и затрпан”, рекао је владика Хризостом.

Члан Одбора за уређење спомен обиљежја у Шушњару Владимир Лукић поновио је да је на Шушњару побијено 5 500 Срба и 50 Јевреја и да садашњем каменом крсту недостаје Давидова звијезда, а да имена оних који нису овдје страдали, а чија су имена уписана како би се стекао привид антифашизма, треба измјестити на војничка гробља.

“Ово нису урадили нацисти него усташе под идеологијом НДХ, али не само и усташе, већ наши сусједи – многи Хрвати и муслимани. Овдје није стријељан, убијен нити сахрањен ниједан човјек неке друге националности”, истакао је Лукић.

Он је додао да народи који заборављају и потцјењују туђе жртве немају морално право да цијене нити сажаљевају своје.

Лукић је поздравио чињеницу да је општина Оштра Лука усвојила програм уређења Шушњара и најавио да ће ускоро бити завршен идејни пројекат за изградњу цркве на Шушњару у којој ће бити исписана имена оних који су стварно страдали на овом мјесту.

“Сви треба да се стидимо изгледа споменика, почупаних чемпреса, нестале ограде и повађених плоча. Морамо наћи начина да општине Сански Мост и Оштра Лука Шушњар начине достојним невино страдалих”, истакао је Лукић.

Према његовим ријечима, више од било којег камена сјећање на геноцид над Србима и Јеврејима у Санској долини 1941. године представља зборник од 26 свједочења са округлог стола одржаног прије двије године, као што ће то бити и зборник од 40-ак свједочења преживјелих која су сакупљена на јуче одржаном другом округлом столу “Шушњар 41”.

Литургија је служена у цркви Светих аспостола Петра и Павла, а парастос на мјесту стратишта на Шушњару.

Вијенце и цвијеће на споменик на Шушњару положиле су делегације општина Приједор и Оштра Лука, ПДП-а, ДНС-а и Удружења “Санска огњишта”.

Скупове у цркви Светих апостола Петра и Павла и на Шушњару обезбјеђивала је полиција Унско-санског кантона.

SHARE

Оставите одговор