Preživeli članovi porodica žrtava Branimira Glavaša, posle pravosnažne presude Glavašu i ostalima stekli su pravo da od hrvatske države traže naknadu nematerijalne štete za boli koje su pretrpeli zbog likvidacije člana familije u osječkim ratnim zločinima, piše danas “Jutarnji list“ navodeći da su porodice žrtava još u strahu i da niko nije želeo da javno govori o mogućim odštetnim zahtevima, kao ni da na bilo koji način komentariše presudu.

U tekstu pod naslovom “Obitelji žrtava Branimira Glavaša boje se tražiti odštetu“, hrvatski “Jutarnji list“ piše o strahu u Osijeku povodom te presude, a novinar tog lista, posle pokušaja da istraži da li porodice žrtava čija su ubistva dokazana tokom sudskog procesa protiv Glavaša, znaju da imaju pravo na odštetu i da li će je tražiti, navodi  da o presudi “niko ne želi da govori“.

List citira neimenovanog člana jedne porodice koji kaže da su još posle “prvostepene presude morali trpjeti dobacivanja na ulici, trgovini, u čekaonici kod liječnika da su krivi što su branitelji Osijeka završili u zatvoru“.

Jedna udovica je rekla da “već četvoro osudjenih već ovog leta izlaze na slobodu“ i zapitala novinara „Da li bi vi na mom mestu

govorili o naknadi štete?“.

Iako se odšteta uplaćuje iz državnog budžeta po „cenovniku smrti“ koji je odredio Vrhovni sud, advokat Slobodan Budak koji je zastupao niz porodica žrtava ratnih zločina u postupcima naknade štete smatra da bi zločinci iz svojih džepova trebali obeštetiti žrtve, a ne poreske platiše.

Do sada su obeštećene porodice žrtava nekoliko pravosnažno osudjenih hrvatskih ratnih zločinaca.

Posle presude Tihomiru Oreškoviću, Mirku Norcu i Stjepanu Grandiću za ratne zločine nad srpskim civilima po Gospiću u jesen 1991. dvadesetak gospićkih familija hrvatska država obeštetila je s ukupno osam miliona kuna (1,105 miliona evra)..

Porodicama Gojka Bulovića i Nenada Kneževića, dvojice civila ubijenih u vojnom zatvoru Lora, iz budžeta je isplaćeno oko 1,8 miliona kuna (248.618 evra).

Maksimalne naknade koje uža familija može dobiti zbog ubistva bliskog člana propisao je Vrhovni sud 2002, a po njima supruga ubijenog može dobiti najviše 220.000 kuna (30.386 evra) na ime naknade za pretrpljenu bol.

To je i najviši iznos koga država mora da plati i detetu čijeg su oca ili majku ubili pripadnici hrvatske vojske ili policije. Brat i sestra ubijenog mogu dobiti najviše 75.000 kuna (10.359 evra).

Iako članovi porodica žrtava ratnih zločina imaju pravo da traže naknadu samo ako postoji pravosnažna presuda kojom je dokazano da su ih ubili pripadnici hrvatske vojske ili policije, u maju 2005. godine Gordani i Dušanu Zecu, preživeloj deci porodice Zec, hrvatska vlada isplatila je 1,5 miliona kuna (2,072 miliona evra).

Pravosnažna presuda ubicama njihovih roditelja i sestre Aleksandre nikad nije donesena, jer je postupak prekinut zgog proceduralne greške – ubica su priznali ubistvo bez prisustva advokata.

Vlada je isplatila odštetu supruzi i sinu ubijenog haškog svedoka Milana Levara, koji je u Gospiću ubijen podmetnutom minom.

Nagodili su se na 550.000 kuna (76.000 evra) iako ubice službeno nikad nisu nadjene, piše list.

Ostavi poruku