Задивљујућа организованост мрављих колонија и невероватна архитектура њихових домова, приказана у документарцу „Ants! Nature’s Secret Power“, терају нас да се замислимо над тезом зоолога Берта Хелдоблера да „Земљом заправо владају мрави, а не људи“.

Која животиња је достигла бесмртност? Која је животиња најбољи ратник? Не човек, већ мрав! Само нам њихова сићушност и наша сујета дозвољавају да се држимо мита о својој надмоћности.

Могу се наћи од далеког севера Финске до врелих тропских крајева. Они владају планетом Земљом, а не човек, тврди немачки зоолог Бертолд Берт Хелдоблер, светски ауторитет за ове задивљујуће инсекте, освајач Пулицерове награде и човек који је свој живот посветио томе да до најситнијих детаља продре у њихов живот.

Овај сегмент из ТВ документарца Ants! Nature’s Secret Power, базираног на његовом раду, открива нешто што је до сада било ван видокруга, дубоко под земљом.

Снимак приказује научни тим који је сипао неколико тона цемента у површинске отворе једног мравињака и оставио да се суши месец дана.

Када су откопали око 40 тона земље и пажљиво зашли чак осам метара у дубину, пред њима и камерама се указао прави мрављи метрополис!

Стврднути цемент који је попунио све шупљине открио је фасцинантан систем главних тунела, комора и споредних путева, раскрсница и пречица које скраћују кружење.

Систем који се простире на преко 50 квадратних метара је толико кохезиван да изгледа као да га је дизајнирао архитекта. И сам Гауди би им позавидео! 

И не брините, наука и телевизија се у овом случају нису поиграли са животима милиона мрава. Огромни мравињак је био напуштен, колонија се одавно преселила. Мрави на почетку снимка су само „случајни пролазници.“

Иначе, документарац Ants! Nature’s Secret Power освајач је великог броја награда, између осталог за „Најбољу ТВ емисију“ и „Највећу едукативну вредност“ на Међународном филмском фестивалу о дивљим животињама у Мисули (Монтана, САД).

Ostavi poruku